Реєстрація /

Введення єдиного e-квитка для пільговиків в Києві відтермінують до 2021 року

Столична влада очікує від Кабміну вирішення проблеми з компенсації безкоштовного проїзду мешканцям інших міст

Введення єдиного електронного квитка, в тому числі й для пільгових категорій громадян, з 1 липня буде відтерміноване до до 1 січня 2021 року. На такі кроки Київська міська державна адміністрація піде на прохання Кабінету міністрів. 

Про зміну планів з введення єдиного електронного квитка повідомили заступник голови КМДА Марина Хонда. За її словами, бюджет столиці не може покрити витрати на безкоштовний проїзд для пільговиків із інших регіонів України. Ця проблема має бути вирішена на державному рівні.

«Метою запровадження е-квитка було уникнення нецільового використання бюджетних коштів, зменшення обігу готівки на транспортних підприємствах, облік пасажирів, зокрема, і пільгових категорій для ефективної організації трафіку та визначення сум компенсацій перевізникам. У 2018 році почалося тестове впровадження єдиного електронного квитка. Із моменту роботи електронного квитка у тестовому режимі міська влада дала можливість оформлення карти киянина для усіх пільгових категорій киян, які мають право на безкоштовний проїзд. На сьогодні ми компенсуємо перевізникам із міського бюджету вартість проїзду в комунальному громадському транспорті за кожного пільговика, який має картку киянина», – заявила Марина Хонда.

Влада Києва планувала зобов’язати немісцевих пільговиків сплачувати за єдиний квиток, а компенсацію за нього отримувати вже за місцем реєстрації. Проте безкоштовний проїзд пільговим категоріям громадян України гарантований 8 законами України та 2 постановами Кабміну, прийнятих ще в 1990-х роках.

Хто має право на пільговий проїзд у Києві

  • ветерани військової служби;
  • військовослужбовці;
  • діти війни;
  • громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • пенсіонери;
  • інваліди та інші.
Джерело