Реєстрація /

Рада скасовує пайові внески для забудовників: скільки втратить Київ після прийняття закону

Український парламент підтримав скасування пайових внесків, що загрожує збитками для столиці

У середу, 11 вересня, Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні». Закон зібрав 290 голосів «за».

У документі, зокрема, йдеться про скасування пайової участі (внеску) на розвиток інфраструктури населених пунктів. Такі платежі в бюджет міст зобов'язані робити, в першу чергу, забудовники.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства позитивно оцінюють прийняття законопроекту. Скасування обов'язкових платежів повинна підвищити позицію України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business. На думку чиновників міністерства, пайовий внесок не виконує свою функцію, а замість цього став джерелом корупції.

«Сьогодні регіони і так мають потужну фінансову підтримку в рамках децентралізації, і місцеві бюджети зростають. Тому пайова участь давно себе віджила», – упевнений заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

Стаття по темі: Як отримати дозвіл на будівництво в Україні за спрощеною процедурою – останні зміни

Нагадаємо, що скасування пайового внеску означає для бюджету Києва втрату значного джерела платежів. За останні два роки сума платежів наблизилася до 1,5 мільярда гривень, а в 2018 році в Києві було укладено 270 договорів про пайову участь.

За рахунок пайових внесків фінансувалося понад 50% так званого «бюджету розвитку» – інфраструктурні проекти на території Києва.

Джерело

Теґи