Реєстрація /

Пайові внески забудовників не використовують за призначенням

Лише 1% пайових внесків використовують за призначенням.

Пайова участь, яка досі існує в Україні та породжує суттєві корупційні ризики, може загальмувати процес покращення інвестиційної привабливості України.

Про це розповів заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.  

Парцхаладзе нагадав, що у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, який пропонував повне скасування пайового внеску в Україні. Мінрегіон також його підтримував. Проте депутати так і не проголосували за його прийняття. 

«Вони аргументували це тим, що відмінивши пайову участь, на місцях буде нічим наповнювати місцеві бюджети. Проте після реформи децентралізації бюджети міст виросли майже в 6 разів – з 50 млрд. грн. до 300 млрд. грн. Уряд також віддав багато повноважень місцевим органам влади, і вони повинні зобов'язувати забудовників будувати школи і дитсадки», – пояснив заступник міністра.

Відтак, за статистикою, за минулий рік у державний бюджет мало було надійти 3,5 млрд грн пайової участі. По факту надійшло близько 1 млрд. грн. і лише 1% цих коштів був використаний за цільовим призначенням. 

Читайте також: Покрокова інструкція: як укласти договір на поставку електрики, повернути переплату і провести звірку рахунків

Раніше повідомлялося, що Кабінет Міністрів України схвалив законопроект Мінекономрозвитку «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційного клімату в Україні», який передбачає скасування пайового внеску у розвиток інфраструктури.

Джерело

Теґи