Реєстрація /

Офісна нерухомість витримає «турбулентність» 


Попит залишиться.

На початку 2020 року ринок офісної нерухомості в Європі виглядав досить позитивно, тому передбачається, що більшість ринків цього сектору витримають короткий, різкий шок або навіть більш тривалий економічний спад.

Про це повідомили експерти Colliers International.

На початку 2020 року близько 60% ринків регіону EMEA були в так званій фазі орендодавця – коли попит перевищує пропозицію. На більшості ринків до пандемії COVID-19 очікувалося зростання орендних ставок. Такі прогнози були засновані на низькому рівні вакантності та досить низьких темпах введення нової пропозиції в попередні роки.

«За умови відновлення економіки наприкінці 2020 року-початку 2021 року в більшості випадків умови оренди залишаться стабільними. На ринках, де пропозиція перевищує попит, зараз дуже вдалий час для перегляду умов оренди. Ринок офісної нерухомості Києва вже декілька років перебуває в фазі орендодавця. З огляду на низькі темпи введення нової пропозиції при зростаючому попиті, на ринку спостерігається дефіцит якісних офісних приміщень», – говорят екперти.

Наприклад, в 2019 вакантність в професійних бізнес-центрах становила 7%. Показовий індикатор дефіциту офісних приміщень – вперше з 2009 відновилася практика до підписання попередніх договорів оренди в об'єктах незавершеного будівництва. 

Стаття по темі: Коронавірус і ринок нерухомості Києва: що відбувається і що буде далі

«Якщо говорити про вплив COVID-19 на попит, то в структурі українського попиту найбільш схильні до ризиків індустрії займають не більше 10%.  Тому український ринок офісної нерухомості входить в кризу з досить стійкими позиціями. На динаміку угод вплине тимчасове припинення деяких переговорів через закриття повітряних сполучень між країнами, тому що особи, які приймають рішення, тимчасово відкладають свої візити в країну», –  зазначив Олександр Носаченко, керуючий директор Сolliers International (Україна).

Раніше повідомлялося, що у короткостроковій перспективі найбільше відчують наслідки пандемії індустрії туризму, роздрібної торгівлі та розваг.

Джерело