Реєстрація /

Низькі орендні ставки не мотивують девелоперів будувати нові склади

З початку року нічого не побудували.

Відсутність нової пропозиції складів на ринку Києва та області в 1 півріччі 2019 року спричинене затримками будівництва на об'єктах і відстрочкою нових проектів. Станом на перше півріччя, загальна пропозиція залишилося на рівні другого півріччя 2018 року і склала 1,26 млн. кв. м.

Недостатньо високий рівень орендних ставок за минулі періоди не мотивував девелоперів на ініціацію нових проектів, тому незначний рівень нової пропозиції, ймовірно, буде спостерігатися в найближчій перспективі, враховуючи повільне зростання орендних ставок, на противагу відновленню кредитування фінансовим сектором. До кінця 2019 року очікується введення в експлуатацію 22 000 кв. м. представлених Unilogic Park III, що імовірно, не матиме значного впливу на збалансування ринку новою пропозицією. Відповідно до заяв девелоперів, на 2020-2021 роки планується вихід на ринок додаткових 84 000 кв.м, серед яких 2-а черга складського комплексу Amtel (52 000 кв.м), складський комплекс Mirazh 3 (9 000 кв.м), а також SAN Factory 2 Storage Area Network (23 000 кв.м). У той же час, незважаючи на короткий термін реалізації проекту будівництва складу, ініціювання нових проектів можна очікувати в разі сприятливих макроекономічних умов з урахуванням зростання рівня орендних ставок.

Стаття по темі: Професійні склади в Києві: на ринку дефіцит пропозиції

Раніше повідомлялося, що сегмент складів для зберігання особистих речей приватних осіб в Україні поки представлений слабо, але найближчим часом він може почати активно розвиватися.

Джерело