Реєстрація /

Незважаючи на військові ризики до 15% покупців обирають новобудови на початковій стадії будівництва

До початку бойових дій кількість таких покупців оцінювалась у 30-40%.

Із загальної кількості покупців в Україні близько 10-15% готові інвестувати на ранніх стадіях будівництва (до початку бойових дій кількість таких покупців оцінювалася в 30-40%). Однак такі інвестори дуже ретельно ставляться як до об'єкта інвестування (якість ЖК, місце розташування, початкова вартість тощо), так і репутації девелопера.

Про це 100realty.ua повідомила Маріанна Бігунець, директор з продажу Будівельної компанії GAZDA.

Питання довіри покупця-інвестора до об'єктів на стадії будівництва особливо в умовах війни залежить від кількох важливих факторів:

  • здатність девелопера будувати без пауз і перешкод (дуже часто відлік слід вести відлік не від 24 лютого 2022, а з квітня-травня 2022 року, коли ворог був зрушений з більшості окупованих регіонів);
  • якість майбутнього ЖК або котеджного містечка;
  • Можливість придбання житла в умовах безвідсоткового розстрочення та пільгового кредитування єОселя;
  • регіональний фактор – не найголовніший фактор, але вкрай важливий для західних областей країни;
  • фактор ціни та цінової різниці на різних етапах будівництва (в середньому від котловану до стадії введення в експлуатацію житло дорожчає до 40-45%);
  • репутація девелопера: постійна та набута якістю своїх проектів, ставленням до покупців, дотриманням термінів будівництва.

У регіональному розрізі – найбільша кількість потенційних інвесторів, готових купувати житло на початкових стадіях будівництва, на Закарпатті, Львівщині, Тернопільщині, Буковині (до 25% покупців у цих регіонах).

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

У регіональному розрізі лідерами із закінченого домобудування залишаються Київська область та Київ, на частку яких припадає 32% введеного в експлуатацію житла, а також області на західній частині України з часткою 40%. Найменший показник у регіонах з активними бойовими діями та наближеними до фронту: Донецькою, Херсонською, Миколаївською областями.

Джерело