Реєстрація /

Комунальники пояснили, чому влітку киянам надійшли платіжки за опалення

«Київтеплоенерго» посилається на вимоги Антимонопольного комітету змінити методику розрахунків

В серпні багатьом мешканцям багатоквартирних будинків в Києві надійшли платіжки,в яких була вказана доплата за опалення. Комунальне підприємство «Київтеплоенерго» опублікувало пояснення, чому виставило нові рахунки киянам за вже спожиту взимку теплоенергію.

КП посилається на вимоги Антимонопольного комітету України, який зобов’язав «Київтеплоенерго» змінити методику розрахунку вартості опалення місць загального користування та провести відповідний перерахунок. Тому для житлових будинків Києва, частково обладнаних квартирними лічильниками тепла, було проведено перерозподіл обсягів теплової енергії на опалення. У серпневих платіжках мешканці цих будинків побачать перерахунок за опалювальний сезон 2020/2021 у бік зменшення або збільшення, залежно від фактичних обсягів споживання тепла та відсотку встановлення у будинку індивідуальних приладів обліку.

Рішення АМКУ про перерахунок «Київтеплоенерго» отримало у червні 2021 року. Раніше комунальне підприємство застосовувало іншу методику, згідно з якою витрати на опалення місць загального користування визначались як відсоток від загального обсягу споживання тепла будинком. Суми залежали від кількості поверхів.

Стаття по темі: Як зекономити на комунальних послугах в Києві в 2021 році – корисні поради енергетиків та комунальників

В якості приклада комунальники наводять розрахунок по житловому будинку на вулиці Мишуги,2. За попередньою методикою на місця загального користування враховували 10%, а зараз майже 20 % від загального обсягу спожитого тепла будинком.

Нову методику прокоментував й голова Київського обласного территоріального відділення АМКУ Олексій Хмельницький: «Київтеплоенерго» провело лише перерахунок, після якого в АМКУ почали надходити обурені звернення громадян про збільшення платіжок. Правильним кроком було б провести перерахунок і привести договори у відповідність з новим законом, який дає більше прав споживачам», – заявив він своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Скільки коштує зробити ремонт квартири в Києві – порівняння цін в 2021 та в 2020 роках

Джерело