Реєстрація /

Коли переводити годинники на літній час в Україні в 2020 році

Переведення годинника на літній час в Україні в 2020 році відбудеться в ніч з 28 на 29 березня. Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua повідомляє, що в 2020 році перехід на літній час здійснюється о 3 годині ночі 29 березня – в цей момент стрілки годинника будуть переведені на годину вперед.

Україна, як і раніше, входить в число 80 країн світу, які щорічно переводять годинники на літній час навесні в останню неділю березня і на зимовий час – восени, в останню неділю жовтня.

Переведення стрілок на годину вперед було запропоновано близько 100 років тому як ефективний засіб економії на освітленні житлових приміщень і вулиць міст. Після кількох десятиліть обговорень вченими, політиками та економістами перехід на літній і зимовий час був введений в більшості країн Європи, практично у всіх штатах США і Канади.

Дискусія про скасування переходу на літній час в Україні кілька разів піднімалася на рівні законодавчої влади. Однак рішення так і не було прийнято з урахуванням географічного розташування нашої країни і її розтягнутості по широті. Скасування переходів на літній і зимовий час призвело б до пізнього світанку на Західній Україні і ранніх сутінків на Сході.

Стаття по темі: В Україні введено стан надзвичайної ситуації до 24 квітня 2020 року: яка буде допомога населенню

Традиційно переведення годинників на літній час в Україні пов'язано зі зміною графіка залізничного транспорту і автобусних перевезень. Однак у 2020 році літній час в Україні вводиться в умовах жорсткого карантину. В рамках надзвичайної ситуації на території всієї країни скасовані будь-які пасажирські перевезення між містами і регіонами, тому вплив від переведення годинників на годину вперед в 2020 році буде мінімальним.

Про переведення стрілок на годину вперед 29 березня слід пам'ятати власникам механічних і кварцових годинників. Перевести час на годину вперед на бортовому комп'ютері доведеться й всім автомобілістам, машина, яких не синхронізована з бездротовою мережею чи смартфоном.

Наручні смарт-годинники, синхронізовані зі смартфоном, автоматично перейдуть на літній час в ніч на неділю, 29 березня. У мобільних телефонах годинник буде переведено на літній час без участі абонента, якщо в налаштуваннях обрана опція синхронізації з часом оператора.

Джерело