Реєстрація /

Кількість виданих іпотечних кредитів в Україні виросла у два рази

Іпотечні ставки знизилися.

Українські банки повідомили, що у вересні 2021 року видали 943 іпотечні кредити на загальну суму 812 млн грн.

Про це повідомили у Національному банку України.

Загалом за перші дев’ять місяців року банками видано понад 7,5 тисяч іпотечних кредитів на загальну суму майже 6,1 млрд грн.

За рік нове іпотечне кредитування більш ніж подвоїлося за кількістю договорів та зросло у 2,7 раза в грошовому вимірі. Про це свідчать результати чергового опитування банків про обсяги наданих населенню іпотечних кредитів.

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості зберігають домінантні позиції: їх частка у вересні становила 88% від кількості та 86% від обсягу всіх виданих іпотечних кредитів. Ринок іпотечного кредитування залишається концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали майже 90% нових угод. Середня сума договору у вересні становила 861,1 тис. грн і була дещо нижчою, ніж у серпні (889,7 тис. грн) унаслідок зростання частки іпотечного кредитування в регіонах та зменшення середньої суми договору в Києві.

Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту становила у вересні 15,4% на первинному і 13,6% – на вторинному ринку. З початку року ставки знизилися відповідно на 1,5 в. п. та на 0,3 в. п.

Стаття по темі: Найбезпечніші і найризикованіші схеми покупки квартир на первинному ринку

Раніше стало відомо, скільки побудудували нерухомості у Києві за 5 місяців.

Джерело