Реєстрація /

Карантин вплине на орендні ставки в ТРЦ


Можливий пільговий період.

Наслідки COVID-19, безумовно, вплинуть на  динаміку орендних ставок як на європейських ринках, так і, зокрема, в Україні. За умови відновлення економіки наприкінці 2020 року –  початку 2021 року орендні домовленості здебільшого залишаться стабільними з можливими пільговими періодами під час та після обмежувальних карантинних заходів.

Про це повідомили експерти Colliers International (Ukraine). 

Вони також повідомили, що орендарям можуть запропонувати пільгові періоди.

«Частина орендарів, наприклад, офісних будівель звертаються за узгодженням пільгових умов, але такі звернення не є систематичними. Враховуючи ситуацію, яка склалася, орендодавці та орендарі намагаються знаходити компромісні рішення», – кажуть експерти.

Через проблеми з ланцюжками поставок, доставка матеріалів/меблів/техніки буде відстрочена, що впливає на терміни ремонтів та підготовку офісних та торговельних приміщень до в'їзду орендарів. Орендодавці лояльні у переговорах з новими орендарями. В деяких випадках орендодавці подовжують терміни ремонтних канікул. 
Більше компаній будуть змушені розробляти стратегії забезпечення роботи дистанційно. Мова йде про впровадження нових технологій (наприклад, хмарні сервіси), розділення офісів та забезпечення більш гнучких умов праці.

Орендарі та орендодавці будуть інвестувати кошти у поліпшення санітарних норм всередині будівель (зокрема увага приділятиметься системам фільтрації повітря та вентиляції), а також у розробку більш ефективних антикризових заходів у разі надзвичайних ситуацій.

Стаття по темі: Коронавірус і ринок нерухомості Києва: що відбувається і що буде далі

Раніше повідомлялося, що у короткостроковій перспективі найбільше відчують наслідки пандемії індустрії туризму, роздрібної торгівлі та розваг.

Джерело