Реєстрація /

Іпотека на придбання квартир від забудовників подешевшає

Забудовники та банки активізують програми кредитування.

Кількість ініціатив банків та забудовників збільшиться, – такий прогноз зробив Сергій Мамедов, Голова правління Глобус Банку. 

Станом на червень уже кілька банків поновил спільні із забудовниками іпотечні програми. На думку спеціаліста, такі програми дають змогу громадянам не лише придбати житло на первинному ринку за вигідними ставками (від 7,9% до 12% терміном погашення до 3 років, від 12,5% до 15,9% терміном на 5 років і від 3% на перший рік і до 22,9% на подальші 9 років за умовами 10-річної іпотеки), а ще є додатковим фактором надійності здійснення покупки, адже банки ретельно вивчають забудовників.

«До кінця року, з огляду на можливе зниження розміру облікової ставки НБУ, економічну кон’юнктуру, реформу будівельної галузі, цілком очікуваною стане поступова «лібералізація» ставок за іпотечними програмами комбанків: ставки за іпотечними кредитами можуть знизитися в середньому на 3,5-5%», – підкреслив Сергій Мамедов.

Щодо розвитку державної іпотечної програми «єОселя», то, за даними експерта, станом на червень, у ній беруть участь лише 5 з 65 діючих банків. А з початку дії програми (з 1 жовтня 2022 року) було видано понад 1300 кредитів на загальну суму більше 1,8 млрд грн, що становить трохи більше 3% від загальної кількості заявок на отримання таких кредитів.

На його погляд, головною перепоною для більш ефективного втілення програми (це передусім кількість виданих кредитів, кількість залучених до програми банківських установ, розширення програми на первинний ринок житла, збільшення переліку категорій громадян, що можуть скористатися пільговою іпотекою тощо) є складності з її фінансуванням.

Раніше повідомлялося, що на ринку новобудов фіксується помірне зростання – девелопери.

Джерело

Теґи