Реєстрація /

На ринку новобудов фіксується помірне зростання – девелопери

Дефіцит якісної пропозиції на ринку первинної нерухомості збережеться на роки.

Девелоперські компанії фіксують часткове відновлення ринку первинної нерухомості у Києві та початок реалізації відкладеного попиту.

Такі висновки наведені в пресрелізі інвестиційної компанії InCo home, яка спирається на дані про продажі первинної нерухомості за квітень-травень 2023 року.

«Ми можемо говорити про помірне відновлення продажів на ринку. Ще дуже далекі від темпів 2021 року, але маємо співставні цифри зі складним 2020 роком. Порівнювати з минулим роком неможливо, адже фактично ринок первинної нерухомості не працював», — стверджує співвласник та партнер InCo home Богдан Серотюк.

За його оцінкою, на сьогодні ринок новобудов вийшов на 50% від позаторішніх показників. На думку Серотюка, на ринку збережеться дефіцит якісної пропозиції об’єктів у найближчі роки.

Зростання на фоні «ковідного року» має свої причини:

  • на попит впливає внутрішня міграція,
  • на ринку присутні ризикові інвестори, яка вкладають гроші в нерухомість з огляду на рівень інфляції у 27% за підсумками 2022 року та середню ставку по депозитах у гривні на рівні 15-17%. Але їх кількість дуже мала.

Розподіл між покупкою по повній передоплаті та на виплат залишається незмінним. Так у квітні 2023 року 64% договорів купівлі-продажу були укладені на умовах 100% передоплати, а у травні їх кількість склала 72% від загального обсягу продажів.

Джерело