Реєстрація /

Експерт розповів, чому банки не поспішають кредитивати купівлю житла в новобудовах

Відсоткові ставки знижують.

Для стимулювання іпотеки перш за все необхідно визначити поняття соціального житла.

Таку думку висловив Сергій Мамедов, голова правління Глобус Банк – члена Ради директорів КБУ.

«Основною проблемою розвитку іпотечного кредитування, є той факт, що первинний ринок житла з точки зору НБУ є більш ризикованим за вторинний, не кажучи вже про споживче кредитування. Майнові права по іпотеці НБУ не розглядає як залог. Банки, які вже видають іпотечні кредити на первинному ринку, мають резервувати 10% суми кредиту, ті, що бажають вийти на ринок іпотечного кредитування – 20%. Згідно зведеним даним НБУ, на сьогодні середня іпотечна ставка на вторинному ринку 14,9%, на первинному 18,2%. І різниця у 3% пояснюється тим, що під первинний ринок банки формують резерви, під вторинний ні. Поки кредитувати авто чи товари економічно більш вигідно, тому не дивно, що не більше десяти банків пропонують іпотечні кредити», – розповів він.

З позитивних трендів банкір назвав зниження облікової ставки НБУ до 6%. 

За його думкою, для стимулювання іпотеки перш за все необхідно визначити поняття соціального житла.

«Всі кредити на житло до, наприклад, 1 млн грн, не потребують підтвердження рівня доходу, це значно спростить отримання. Люди відповідально відносяться до погашення іпотеки. Ось цифри. Зазвичай банки видають кредити від 5 і більше років. Статистика нашого банку – на який би строк ми не видавали, середній строк погашення 2,5 роки. Якщо НБУ буде активно рефінансувати іпотечні програми – програма активізується у рази. Можна ставити умови рефінансування – наприклад, готовність від 50%», – сказав Мамедов.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело

Теґи