Реєстрація /

Експерт розповів, як глобальна вакцинація від COVID-19 вплинула на будівництво ТРЦ

Ринок чекає розвиток.

Глобальна вакцинація проти COVID-19 в світі зумовила збільшення запитів нових проектів. Про значне поліпшення в порівнянні з ситуацією, коли не було оголошено про винахід вакцини, говорить і останній незалежний звіт Gleeds про зимовий ринку нерухомості і будівництва. Віталій Грусевич, голова правління бізнес-клубу The Wall теж згоден, що бізнес вже не оцінює свої можливості, а починає їх відчувати. Він зазначає, що торгова, офісна та гостьова нерухомість в минулому році отримала набагато більше негативних наслідків, ніж інші, однак з початку 2021 вони стали дивитися в майбутнє з новою рішучістю.

«Український комерційний ринок не дасть пандемії себе вбити і вже в цьому році збирається ввести в експлуатацію чимало ТЦ / ТРЦ. Значна частина торговельної нерухомості поповниться в результаті розширення або редевелопмента торгових центрів в регіонах. Зокрема, в Харкові анонсовано два великих об'єкта: один ТРЦ орендною площею 53 000 кв. м. (будівництво з нуля), а другий – 70 000 кв. м. (розширення і ребрендинг)», – говорить Віталій Грусевич.

Стаття по темі: Як зміняться ТРЦ після карантину: зона розваг під загрозою, торгівля шукає нові формати

Він зазначає, що, звичайно, не всі заявлені об'єкти відкриються в цьому році, але на ринку є оптимістичні настрої. Частина девелоперів, хто в минулому році відстрочив відкриття, допрацьовували свої загальні концепції.

«Найчастіше переглядалося рішення про зменшення розважальної і харчової зон. Якщо раніше успішність нового проекту визначалася місцем його розташування, то на сьогодні концепція дає значну перевагу», – стверджує експерт.

Раніше повідомлялося, що іноземні інвестори поки відклали запуск будівельних проєктів в Україні.

Джерело