Реєстрація /

Експерт розповів, як «боротися» із заскленими балконами у Києві


У новобудовах покупці самостійно склять балкони.

Європейська практика показує, що незасклений і незахламленний балкон – це естетично, практично і дозволяє людині відчувати свободу, перебуваючи в квартирі. Очевидно, що розсклити засклені балкони – завдання на рівні фантастики. Але ось нові будівлі ще є шанс зберегти.

«Для цього потрібно кілька речей. Перше – забудовникам в момент продажу фіксувати в договорі купівлі-продажу неможливість втручання в архітектуру будинку, а в разі порушення, передбачати штрафи. Друге – створювати ергономічні планування, в яких передбачені місця для зберігання речей, тоді на балкон не виноситимуть весь той непотріб, який не помістився в квартирі. Третє – не економити на коморах, колясочних та велосипедних», – розповідає 100realty.ua Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution.
Взимку холодно – треба склити балкон. Так думають, напевно, 95% власників нових квартир, а особливо спритні встигають подбати про це навіть до заселення. Якщо говорити про старі будинки – як царські, так і звичайні панельки, – то вони в більшості своїй вже давно засклені.

«Основна причина – бажання збільшити квадратні метри, на яких можна облаштувати теплий простір ... або, що частіше за все буває, хламовник з непотрібними речами. У 70-80 роках, коли бум житлового будівництва був, а достатнього обсягу площ на одну особу не було, балкони склили тим, що потрапляло під руку – аж до промислових рам або автобусного скла. Вся ця історія була настільки дикою, що зараз після стількох років будинки виглядають, як клаптикові ковдри», – розповідає Андрій Рижиков.

Дісталося і історичним будівлям – настільки, що в деяких випадках навіть неможливо роздивитися початкову задумку архітекторів. І вся ця втрачена цілісність фасаду не дуже добре позначається на архітектурній цінності будівель. Але заборонити склити балкони у нас не можна – так, є багато документів, які намагаються це обмежити, але на практиці зробити це дуже складно. Реалії такі, що як тільки отримано право власності, обмежити щось досить проблематично. Скління балкона – це частина фасаду або частина балкона? Ось тут-то і починаються суперечки. 

«У нових будинках ситуація теж непроста. Довгий час балкон вважався шляхом евакуації, тому забудовники, дотримуючись норм, їх не склили, ризикуючи при цьому, що їх творіння обросте потворними курниками. Зараз же, за новим ДБНу, скління дозволено і деякі забудовники, щоб уникнути вандалізму з боку потенційних покупців відразу склять балкони, щоб фасад мав цілісну картинку», – додає Андрій Рижиков.

Стаття по темі: Квартири в передмісті Києва: попит зростає, а висока конкуренція стримує зростання цін

Раніше повідомлялося, що фасади історичних будинків на Андріївському узвозі мають бути впорядковані відповідно до чинного пам’яткоохоронного законодавства.

Джерело