Реєстрація /

Через дефіцит будівельників 75% нових ЖК в Києві здадуть із запізненням – експерт

Брак фахівців негативно впливає і на строки завершення будівництва нових комплексів

У Києві та Київській області будівельні та девелоперські компанії відчувають гострий дефіцит кваліфікованих кадрів. Український бізнес не в змозі змагатися з Європою за розмірами зарплат для будівельників. Робота будівельником за кордоном – одна з найчастіших причин трудової міграції серед українців.

Криза на ринку праці відбився і на первинному ринку нерухомості. Щоб зберегти необхідний рівень якості і, врешті-решт, успішно завершитися зведення ЖК, будівельні компанії підвищують зарплати, щоб утримати працівників.

Через брак працівників практично всіх будівельних спеціальностей про своєчасну здачу об'єктів мова вже не йде, заявляє Владислав Кононов, керуючий партнер AVM Development Group.

Стаття по темі: Робота будівельником за кордоном: скільки платять і як нестача кадрів впливає на якість будівництва

 «Не дивлячись на брак потрібної кількості фахівців, компанії зі «стажем» дбайливо ставляться до своєї репутації, тому на якості будівництва, при правильній організації всього процесу, це питання суттєво не відображається. Але що стосується своєчасної здачі об'єкта - зараз це практично для всіх нерозв'язна задача. Тобто, якщо хочеш будувати якісно, за умови нестачі робітників та інженерів, тобі ніяк не вдасться вкластися в термін. За моїми оцінками, на сьогоднішній день близько 75% всіх споруджуваних ЖК в Києві і передмісті, через кадрового голоду не зможуть «здатися» вчасно», – заявив Кононов в ексклюзивному коментарі порталу столичної нерухомості 100realty.ua.

Нагадаємо, що за останній рік середня вартість квадратного метра в новобудовах Києва підвищилася на 1,9%. Зменшення середніх цін відбулося тільки в Дарницькому та Печерському районах Києва.

Правда, стався і зростання цін на будматеріали, будувати в Україні стало значно дорожче. За перші 2 місяці 2019 року зростання цін на цеглу склало в середньому 10%, на газоблок – на 5%, на арматуру – на 6%.

Джерело