Реєстрація /

Будувати стало дорожче з початку року через зростання цін на будматеріали

Забудовники можуть підняти вартість квартир.

З січня по середину березня відбулося подорожчання деяких будівельних матеріалів, що безперечно позначиться на вартості житла для покупця.

Таку думку висловив керуючий партнер AVM Development Group Владислав Кононов.

За вказаний період подорожчання цегли склало в середньому 10%, газоблок виріс в ціні на 5%, а арматура подорожчала на 6%. Експерт також зазначив, що вартість бетону, піноблоку і утеплювача залишилася практично без змін.

«Щоб зрозуміти ступінь впливу будматеріалів на собівартість будівництва, зазначу, що для будівництва 9-поверхового будинку площею по зовнішніх стінах 480 кв. м без підземного паркінгу буде потрібно мінімум 21 тонна арматури. А в разі створення підземного паркінгу, кількість необхідної арматури збільшується в середньому на 10 тонн», – сказав експерт.

Стаття по темі: Квартира у новобудові: перевіряємо якість будівництва

Крім цього, з січня по березень вартість будівельно-монтажних робіт зросла в середньому на 10-15%.

«З одного боку, активізація будівництва завжди відбувається навесні – і подорожчання будівельно-монтажних робіт варто пов'язувати саме з сезонним фактором. А з іншого боку, різка нестача кваліфікованої робочої сили, змушує забудовників підвищувати заробітну плату. Цілком ймовірно, що вартість саме будівельно-монтажних робіт до кінця 2019 року може вирости в ціні ще на 10-12%», – сказав Кононов.

Раніше повідомлялося, що за підсумками перших 2-х місяців 2019 року будівельні підприємства вже виконали роботи на 15 млрд. грн. Індекс будівельної продукції по відношенню до аналогічного періоду 2018 року склав 116,8%.

Джерело