Реєстрація /

Квартира у новобудові: перевіряємо якість будівництва

Ціна не повинна бути єдиним критерієм при виборі нового житла.

Чимало людей, вирішивши купити квартиру у новому будинку, часто орієнтуються виключно на ціну, і бачачи привабливі цифри забувають про інші дуже важливі моменти. Наприклад, про якість і обсяг будівництва. Також потрібно бути впевненим, що будинок підключать до комунікацій. Це впливає не тільки на терміни заселення, а й на те, чи комфортно буде жити у новій квартирі і чи можна її буде, за потреби, вигідно продати. Про те, на що варто звертати увагу покупцеві житла на первинному ринку, з'ясовував портал 100realty.ua.

Як збудований будинок

Якщо вас влаштовує місце розташування і ціна квартири у новому будинку, не поспішайте відразу приймати рішення, зверніть увагу на те, з чого і як побудований будинок, як він утеплений.

На думку експертів, найякіснішими є будинки з цегли. «Зрозуміло, що величезну роль відіграє матеріал стін. Якщо це червона керамічна цегла, то можна бути впевненим, що це екологічно чистий і довговічний матеріал, який чудово утримуватиме тепло», – зазначає Оксана Голобородько, керівник департаменту продажів корпорації «Укрбуд».

Важливо і те, як побудований будинок. «Якість швів у цегляній кладці – вони мають бути акуратні, рівні, однакової товщини. Цеглини мають бути цілі, не повинно бути ламаних шматків, крихт. Зовнішні стіни з газоблоку, керамічного блоку або цегли мають все одно утеплятися за сучасними нормами. Мінеральна вата для утеплення будинку – якісніше рішення, ніж пінопласт, оскільки вона паропроникна, дуже важливо, що вона також не горюча», – зазначає Дмитро Васильєв, головний архітектор проектної групи «Архіматика».

Також архітектор радить переконатися, що нема місць протікання, конденсатів всередині приміщень. Також слід перевірити наявність тяги у стояках.

Мешканцям верхніх поверхів важливо перевірити чи утеплений вихід вентиляційного стояка на покрівлі, інакше у них можливі протікання, оскільки взимку неутеплена труба обмерзає.

«За нинішніх немаленьких цін на енергоносії потрібно звертати увагу на теплоізоляційні властивості будівельних і фасадних матеріалів, на можливість установки теплолічильників, терморегуляторів на батареях, на енергоефективність віконних систем, якість дверей. Взагалі енергоефективність – це один з тих трендів, який вже зараз відіграє важливу роль при виборі житла, і з часом його значимість буде лише рости», – наголошує Оксана Голобородько.

Інфраструктура

Щоб жити у новому будинку було комфортно, варто звертати увагу і на наявність інфраструктури. Також кількість об'єктів інфраструктури впливає і на те, як вигідно за необхідності ви зможете продати квартиру. Сьогодні наявність зручних функцій у будинку приваблює більше охочих проінвестувати у новобудову.

Має бути можливість вийти з квартири і провести час на якісно упорядкованій території. Наявність внутрішньобудинкової інфраструктури – дитячої кімнати, невеликого спортзалу, кімнати для зберігання візків і велосипедів – також плюс. Як і зелені рекреаційні зони на прибудинковій території.

Що дивимося у квартирі

Якщо будинок візуально вам подобається, варто звернути увагу і на те, як виглядає квартира всередині.

«Необхідно переконатися у відсутності будь-яких тріщин, деформацій, перекосів, звернути увагу на рівність поверхні, на якість стяжки і штукатурки. Наявність вводів електрики, води, опалювальних батарей. Наявність всіх лічильників, встановлених у коридорах, тепла, води, електрики. Бажано, щоб було закладено кілька жолобів, щоб потім не було потреби свердлити стіни для підключення інтернету, а також, щоб в подальшому в коридорах не з'являлися прибиті до стіни дроти. Обов'язково перевірити чи встановлені там двокамерні склопакети, тому що однокамерні не відповідають нормативам. Варто переконатися, що забудовник зробив під стяжкою звуко- і гідроізоляцію», – радить Дмитро Васильєв.

Він також додає, що якщо є балкон або відкрита лоджія, важливо звернути увагу на те, що плита зі сторони вулиці має бути утеплена не лише у вас на підлозі, але і на стелі у сусідів, інакше вона  промерзатиме, а холод , поступаючи через неї в квартиру, конденсуватиметься у вологу на підлозі, що, в свою чергу, призведе до утворення вологих кутів. Дуже багато забудовників економлять на утепленні цієї плити.

Зручне планування

«Ми особливо рекомендуємо звертати увагу на ефективне використання площі квартири. Адже нема сенсу переплачувати за великі коридори, нефункціональні квадратні метри у квартирах. Має бути продумане зонування квартири: наприклад, дуже погано, коли кухня і вітальня розташовані у різних частинах помешкання, а між ними розміщена спальня», – зазначає пан Васильєв.

Простінки мають бути достатньої довжини для ефективної розстановки меблів, розташування дверей у кімнатах не має перешкоджати розміщенню широких, містких шаф. Все планування квартири має формуватися від розстановки меблів, а не навпаки, коли меблі доводиться впихати в існуючі обмеження. Для квартир з двома і більше спальнями має бути два санвузли.

Коротко про важливе

Не варто забувати і про безпеку операції купівлі квартири у новобудові.

«Найважливіший показник, на який варто звернути увагу після безпосередньо ціни квадратного метру – це надійність забудовника. І тут існує один чіткий і прозорий критерій – кількість вже зданих в експлуатацію будинків. Цей показник служить реальним маркером надійності вашого продавця. Крім того, не зайвим буде самостійно відвідати ті об'єкти, які вже здані в експлуатацію, на власні очі переконатися у якості робіт, поспілкуватися з мешканцями», – кажуть в «Укрбуді».

«Перше, що потрібно перевірити, це наявність дозволу на будівництво, виданий Державною архітектурно-будівельною інспекцією (ДАБІ). Його наявність передбачає наявність і всіх інших необхідних документів. Якщо є лише комплексний висновок експертизи, це ще не означає, що забудовник має право будувати. Крім того, читайте уважно, що прописано у висновку будівельної експертизи – адже забудовник побудує не більш того, що там зазначено. Наприклад, якщо забудовник анонсує будівництво дитячого садка в рамках інфраструктури житлового комплексу, а у висновку експертизи його немає, значить, на практиці його і не буде», – говорить Васильєв.

В Асоціації допомоги постраждалим інвесторам також відзначають, що у забудовника має бути такий перелік документів:

  • рішення про відведення земельної ділянки;
  • договір оренди землі (причому терміни повинні збігатися або перевищувати період, впродовж якого триватиме будівництво);
  • вихідні дані на проектування: технічні умови інженерних служб на підключення до комунікацій, містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки, завдання на проектування;
  • експертиза проекту і сам проект;
  • ліцензія на будівельну діяльність;
  • дозвіл на проведення будівельних робіт.
Источник

Юлія Василенко, 100realty.ua