Реєстрація /

Будівельні матеріали подорожчали в середньому на 5-6%


Вартість будівництва також зростає.

За підсумками 8 місяців 2019 року зростання вартості будівельних матеріалів склала в середньому 5-6%.

Про це повідомив керуючий партнер компанії АVM Development Group Владислав Кононов.

На думку експерта, зміцнення гривні в період останніх місяців практично не позначилося на вартості будівельних матеріалів.

«У червні спостерігалося значне подорожчання бетону українського виробництва на 10%, пов'язане з антидемпінговими митами на імпортний бетон. Також протягом року спостерігалося значне коливання вартості арматури: за I квартал її подорожчання склало 6%, проте в наступні місяці її ціна то знижувалася, то залишалася стабільною. В результаті, за підсумками 8 місяців, можна констатувати її зниження на 10%. Вартість же інших матеріалів росла переважно через фактор сезонності», – розповів він.

У той же час експерт зазначив, що з початку року вартість будівельно-монтажних робіт збільшилася в середньому на 15-20%.

«З огляду на різку нестачу кваліфікованої робочої сили і повсюдного відтоку кадрів за кордон, вартість будівельно-монтажних робіт за 8 місяців істотно зросла. На сьогоднішній день саме цей фактор є ключовим в зростанні вартості будівництва», – зазначив експерт.

Відносно прогнозів по собівартості будівництва, Владислав Кононов вважає, що багато чого буде залежати від сезонного попиту на будматеріали, а також від загальноекономічної ситуації в країні.

Стаття по темі: Як отримати доступне житло в Україні: що змінюється в програмі Кабміну

Нагадаємо, у вересні 2018 року Верховна Рада України змінила Закон «Про житловий фонд соціального призначення». Народні депутати дозволили включати в чергу на житлоплощу нові категорії пільговиків, в тому числі внутрішніх переселенців.

Джерело