Реєстрація /

Будівництво подорожчало, але покупцям продають квартири дешевше, ніж до війни

Поки піднімати вартість квратир не планують.

За останні 2 місяці задеклароване девелоперами здорожчання квадратного метра вже становить близько 30-35%. Проте реальні покупці можуть стати власниками квартир із суттєвим дисконтом від довоєнної ціни в розмірі щонайменше 15-20%. При цьому всі порівняльні показники ґрунтуються на ціні у гривневому еквіваленті. Якщо ж врахувати коливання курсу і додати всі подорожчання в доларовому еквіваленті (будматеріали, пальне, логістичні витрати тощо), то поточні ціни або не змінились, або змінились не суттєво.  

Про це 100realty.ua повідомив Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development. 

«Фактично первинний ринок живе в умовах «двох цін»: існує задекларована девелоперами ціна, озвучена в рекламних оголошеннях, а також ціна для реального покупця. І розпіарене збільшення вартості кв. м в умовах майже відсутнього попиту є нічим іншим, як засобом психологічного впливу, так би мовити «підготовкою» до майбутніх цінових реалій, формуванням цінової кон’юнктури на період після завершення активної фази війни. Проте за умов 100-відсоткової оплати вартості квартири, потенційні покупці мають змогу отримати знижку подекуди більшу за 15-20%. Отже, реальна ціна на новобудови, за яку готові покупати, значно нижча, ніж до початку повномасштабного вторгнення. І така тенденція збережеться щонайменше до кінця 2022 року», – підсумував Володимир Семенцов. 

Читайте також: Що чекає ринок нерухомості у вересні та до кінця року – думка експертів

За його прогнозами, до кінця року цікавість покупців буде зосереджена передовсім на 1-, 2-кімнатних квартирах площею від 40 кв. м до 60 кв. м в об’єктах з високим ступенем готовності.

Нагадаємо, що на ринку нерухомості зростає кількість угод, є відкладений попит – дані рієлторів.

Джерело