Реєстрація /

Без пайових внесків забудовників інвестиційна привабливість будівельного ринку України виросте

В Україні високий показник вартості будівельних робіт у порівнянні з доходами населення.

Коректне відображення вартості робіт з технічного нагляду за будівництвом і скасування оплати пайової участі забудовників полегшить і здешевить для інвесторів процес реалізації проекту нерухомості. На цьому наголосив Лев Парцхаладзе, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, коментуючи проект змін у закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо скасування пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту).

Це одразу вплине на позиції України у рейтингу легкості і прозорості ведення бізнесу Doing Business, адже, за словами віце-міністра, дозволить піднятися на 100 пунктів за показником «Отримання дозволів на будівництво».

«Сьогодні фактична вартість робіт з технагляду складає не більше 1-1,5% від загальної вартості будівництва, це підтверджується даними системи електронних закупівель ProZorro та учасниками ринку. Проте, за розрахунками експертів, вона була визначена на рівні 5%, що реально не відповідає ситуації на ринку. Врегулювання цього питання та прийняття Верховною Радою законопроекту, що скасовує пайову участь, дозволить нам піднятися на 100 пунктів у Doing Business та увійти в 50-тку за будівельним показником. Це суттєво вплине і на покращення позиції України в загальному рейтингу», – наголосив Лев Парцхаладзе.

Наразі Україна займає 140 місце у рейтингу Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво». Значний вплив на цей результат має критерій вартості будівельних робіт, що нині складає 15,2 % від доходу на душу населення (173 місце).

В той же час деякі експерти ринку вважають, що у разі відміни пайових внесків, забудовники від цього не виграють, оскільки змушені будуть платити ще більше, ніж раніше.