Реєстрація /

В Києві триває народна декомунізація (фото)

Столиця позбулася низки пам’яток, встановлених на честь діячів імперського та комуністичного режимів.

Активісти, які незадоволені тим, що в Києві, на їх думку, відбувається саботаж Закону України про декомунізацію, а саме не демонтовуються пам’ятники та пам’ятні знаки, пов'зані з комуністичним режимом, самостійно пошкоджують і демонтовують їх.

Так, на початку вересня активісти ініціативи «Київські месники» демонтували 8  меморіальних дошок. А саме:

  • Сидору Ковпаку (вул. Велика Васильківська, 129) – члену російської більшовицької партії з 1919 року.  
  • Сергію Байкову (на розі вул. Байкової та Миколи Грінченка) – генерал-майору російської армії, учасника російської вітчизняної 1812 року та російсько-турецької війн.
  • Миколі Раєвському (вул. Миколи Раєвського, 36) – російському військовому діячу Вітчизняної війни 1812 року.
  • Михайлу Кутузову (вул. Генерала Алмазова, 2) – головнокомандувачу Російською армією у Вітчизняній війні 1812 р.
  • Олександрові Пироговському (вул. Тарасівська, 19) – більшовицький партійний і військовий діяч, учасник боїв з армією УНР.
  • Українському штабу партизанського руху (вул. Ярославів Вал, 18) – органу керівництва радянськими партизанськими формуваннями України.
  • Газеті «Робітник» (вул. Мала Житомирська, 9-б) – першій в Україні більшовицькій газеті
  • Підпільному Радянському ВК ЛКСМУ м. Києва (вул. Саксаганського, 44) – виконавчому комітету більшовицької організації Ленінська Комуністична Спілка Молоді України.

Окрім цього були обмальовані меморіальні дошки: Пилипові Жмаченку (вул. Десятинна, 13), Олександрові Бойченку (вул. Грушевського, 9), Іванові Білодіду (вул. Грушевського, 4), Підпільному Залізничному РК КП України (вул. Володимирська, 84).

Також, як зазначають активісти, «вітром декомунізації» було знесено пам’ятник активній членкині НКВС Зої Космодем’янській на розі вулиць Богдана Хмельницького та Олеся Гончара. За словами голови Шевченківської РДА Олега Гаряга, пам’ятник відвезли на відновлення. Але після відновлення він навряд чи повернеться на своє місце.

«Ми його відновимо і повернемо місту. Чи будемо повертати на колишнє місце – вирішуємо. Оскільки бачимо, що є агресивно налаштовані проти нього люди. Можливо, є сенс перенести його в музей тоталітаризму, який буде відкрито у Києві. Питання відкрите», – сказав Олег Гаряга.

Нагадаємо, пам’ятник Щорсу на бульварі Шевченка столична влада обіцяла демонтувати до вересня.