Реєстрація /

Будівництво «під дату»: що встигли і не встигли зробити в Києві до Дня Незалежності

Фонтани відкрилися вчасно, а ось складніші проекти все ще у процесі реалізації.

Незважаючи на те, що влада в Києві періодично змінюється, «традиції», які тягнуться ще з радянських часів – підганяти будівництво, ремонт і відкриття різних об'єктів під святкові дати – «живіші за всіх живих». Зараз це День Незалежності України. До нього столична влада обіцяла відремонтувати і побудувати низку об'єктів інфраструктури.

Як завжди, деякі проекти, незважаючи на поспіх, не встигли завершити «вчасно», деякі доводитися доробляти вже після офіційного відкриття, але є і такі, які здали вчасно і допрацювань вони не потребують.

ІАП «Столична нерухомість» вирішив детальніше з'ясувати, що з обіцяного було виконано, а що ні.

Що зробили

Частина обіцянок щодо завершення робіт на деяких об'єктах інфраструктури київська влада виконала.

Серед них:

  • Відкрито відреставрований фонтан біля Національної опери. Світло і звук фонтану синхронізується по сигналу з супутника. Висота центрального струменя фонтану становить близько 15 метрів, допоміжних струменів – від 6 до 8 метрів. Цей фонтан не працював близько 15 років.

  • На Дарницькому мості відновили зовнішнє освітлення. Світла на мосту не було два роки. Через відсутність фінансування у 2014 році електропостачання «Південно-Західної залізниці» припинили. У цей період невідомі вкрали з мосту обладнання і кабель зовнішнього освітлення.

  • На Русанівці відкрили ще 4 світломузичні фонтани. Вони працюють зі світломузичним шоу. Встановлено нову саунд-систему, яка робить шоу ще яскравішим.

Що не зробили

Не все, що планували і обіцяли відремонтувати і запустити в роботу, було зроблено. На деяких об'єктах роботи ще тривають.

Що обіцяли зробити:

  • Відремонтувати фасади Будинку профспілок. До святкування 25-річчя Незалежності планували завершити фасадну частину будівлі, внутрішні роботи планували виконувати ще півтора роки. На сьогоднішній день слідів реконструкції зовні непомітно.

  • Відкрити київський велотрек. Завершити реконструкцію планували до кінця літа, але поки що роботи тривають, а дату відкриття велотреку перенесли. Спочатку об'єкт планували відкрити до Дня Києва, потім в липні, а потім до 24 серпня. На сьогоднішній день велотрек все ще не працює, однак влада вже запрошує киян його тестувати.

  • Реконструювати парк «Юність» у Святошинському районі. Парк також намагаються врятувати від забудови. Земельна ділянка на території парку була передана в оренду ТОВ «Кімет-плюс» рішенням Київради ще у 2004 році. За минулі 12 років, незважаючи на умови договору оренди, на ділянці нічого так і не побудували, натомість, за словами місцевих мешканців, забудовник перетворив частину парку в смітник.

 

  • Прибрати пам'ятник Миколі Щорсу з бульвару Тараса Шевченка. Пам'ятник обіцяли демонтувати активісти, якщо київська влада не зробить цього сама, на що чиновники пообіцяли вирішити питання до святкування Дня Незалежності, але поки що Щорс і далі непохитно стоїть на своєму місці. «Пам'ятник Миколі Щорсу безумовно буде демонтований і перенесений в майбутній музей декомунізації, після його створення Київрадою. Однак наразі цей пам'ятник захищений законом. Згідно з чинною постановою Кабміну №928 від 3 вересня 2009 року, монумент внесений до Реєстру об'єктів культурної спадщини національного значення. Як тільки Міністерство культури змінить статус пам'ятника – ми його демонтуємо», – зазначив заступник голови КМДА Геннадій Пліс. Один з активістів, який активно виступав за знесення пам'ятника, Микола Коханівський сказав, що його столична влада запевнила у тому, що до вересня Щорса і його коня з бульвару Тараса Шевченка таки приберуть.

Проспект «поїхав», але роботи тривають

Та головне, чого чекало багато киян – це завершення реконструкції проспекту Перемоги, яка завдавала чимало клопоту через необхідність довго простоювати  у корках. І ось щодо цього завдання столичної влади складно дати однозначну оцінку. З одного боку, асфальтне покриття проспекту, справді, відремонтували, і Кличко урочисто перерізав стрічку, як і було заплановано. Але назвати реконструкцію магістралі закінченою остаточно все ж не можна. Адже досі на проспекті Перемоги можна побачити дорожніх працівників, які займаються благоустроєм узбіч і тротуарів, і все ще не встигли на всій довжині проспекту, де це необхідно встановити металеві розділювачі між смугами і бар'єрну огорожу.

Але незважаючи на ці недопрацювання, кияни все ж можуть тішитися, що проспект Перемоги відремонтували досить оперативно, як наразі здається, якісно, і раніше спочатку запланованих термінів. Принаймні, в цьому запевняє мер міста. «Завершення капітального ремонту проспекту Перемоги було заплановано на 2018 рік. Ми взяли на себе зобов'язання, враховуючи жахливий стан такої важливої ​​транспортної магістралі, знайти кошти і закінчити всі необхідні роботи в цьому році. І з поставленим завданням впоралися. Гарантія – 5 років», – сказав Віталій Кличко.

Реконструювати парк «Юність» у Святошинському районі. Парк також намагаються врятувати від забудови. Земельна ділянка на території парку була передана в оренду ТОВ «Кімет-плюс» рішенням Київради ще у 2004 році. За минулі 12 років, незважаючи на умови договору оренди, на ділянці нічого так і не побудували, натомість, за словами місцевих мешканців, забудовник перетворив частину парку в смітник.