Реєстрація /

Тенденція до зменшення площі квартир тільки почалася

Попит впливає на пропозицію.

Попит на малогабаритні квартири зростає, тому ще мінімум кілька років тенденція проектування компактних квартир буде набирати обертів.

Таку думку озвучила Ганна Іскіердо, директор проектної компанії «АІММ-ГРУП».

«Низький платоспроможний попит – основна причина зростання кількості невеликих за площею квартир. При цьому попит не просто на маленьке житло, а на функціональне планування, де комфорт проживання відіграє провідну роль. Деякі забудовники починають це забувати і проектують зовсім малогабаритне житло – по 17-19 кв. м, яке суперечить санітарним і соціальним нормам. При цьому продають такі квартири по 1-1,5 тис. дол. за кв. м, в той час коли в невеликій квартирі, площею 35-45 кв. м, вартість «квадрата» становить 600-900 дол. Час покаже наскільки доцільно поповнювати ринок новими «міні-готельками». Щодо ж квартир мінімальної, але комфортною площі, то такі об'єкти будуть затребувані», – вважає експерт.

У той же час, вимоги до так званого соціального житла зростають. Наявність двору без машин, безпеку, інфраструктура, достатня кількість паркомісць – все частіше цікавить покупців не тільки житла комфорт-класу, але і більш дешевого цінового сегменту. Тому сьогодні компанії, які хочуть займати лідируючі позиції на ринку, переходять на проектування якісних об'єктів в незалежності від їх класу.

Раніше повідомлялося, що попит на маленькі квартири в новобудовах може вирости ще більше.