Реєстрація /

Потрачені на будівництво мереж кошти, забудовникам практично нереально повернути

«Взаємозаліки» з державою не працюють ефективно.

Система «взаємозаліку» побудованих забудовниками інженерних мереж і передача їх на баланс міста в рахунок пайового внеску навряд чи може працювати коректно. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповіла Ольга Заремба, голова наглядової ради Інституту «МіськЦивілПроект».

«Річ у тім, що питання оплати пайової участі забудовникам постає значно швидше, ніж коли доходить справа до не тільки будівництва, а й проектування мереж. Часто цей внесок вимагають ще на стадії виділення земельної ділянки, містобудівних умов, отримання документів на будівництво і так далі. А все, що вже забудовник заплатив, потім повернути у держави – практично нереально. А закон, згідно з яким мережі можна зарахувати у вартість пайової участі, абсолютно не працює, тож забудовник сам будує мережі, ніяк не прив’язує їх до пайової участі, бо це абсолютно безперспективно, а потім ще довго і нудно передає їх на баланс міста. Всі забудовники давно з цим змирилися. Тому визначення ринкової ціни побудованих мереж і компенсація цієї вартості, була б більш правильним кроком, ніж перехід на якісь взаємозаліки», – зазначила експерт.

Раніше повідомлялося, що забудовникам у Києві можуть спростити процедуру зарахування вартості будівництва мереж у рахунок пайового внеску.