Реєстрація /

Експерти пропонують збільшити вартість паркування у Києві

Щоб зрозуміти, скільки місто може заробляти на паркомісцях, проведуть експеримент.

Одне паркувальне місце у Києві має приносити в бюджет, в середньому, 80 грн. в день, але зараз надходження у 5 разів менші. Про це розповів Михайло Серебряков, експерт групи «Реанімаційний Пакет Реформ для Києва».

«Необхідна електронізація всієї системи, коли інформація про паркування автоматично потрапляє в загальну систему, а кошти від паркування вже не можна «покласти собі в кишеню». На жаль, нинішній статус кво, коли кошти не потрапляють до бюджету, вигідний, як чиновникам, так і громадянам. Але це непопулярне, але необхідне рішення, назріло давно, його потрібно приймати», – вважає він.

Тому «Київпарктранссервіс» спільно з громадськими активістами проведуть експеримент з 6 червня впродовж 3 місяців літа. На 5 парковок Києва відберуть нових паркувальників, які отримуватимуть офіційну зарплату в 7 тис. грн. в місяць. Парковки будуть оснащені електронними пристроями безготівкового розрахунку. Експеримент покаже, скільки реально коштів має надходити до бюджету.

Але крім несплати парковки і ненадходження грошей до бюджету, експерти вважають, що і тарифи на парковку у Києві сильно занижені.

«Тарифи за парковку, як мінімум, в центрі столиці потрібно підняти. Оскільки тариф в 5-7-10 грн. – необгрунтований. Бідні люди мають їздити на метро або залишати свої авто біля метро, ​​а ті, хто буде приїжджати на своїх авто в центр, мають платити більше. З цими пропозиціями про підвищення тарифів ми будемо звертатися до київської влади», – сказала Оксана Величко з громадської організації «Разом проти корупції».

За даними, КП «Київтранспарксервіс», зараз від паркувального збору у столичний бюджет щомісяця надходить від 2 млн. до 2 млн. 400 тис. грн.

Раніше повідомлялося, що одним з головних інвестиційних напрямків для Києва має стати будівництво підземних паркінгів.