Реєстрація /

До кінця року краще купувати квартири в майже побудованих новобудовах

Ризик зупинки будівництва у частини об'єктів – високий.

У зв'язку з істотним падінням купівельної спроможності, будівництво частини новобудов може бути зупинено або «заморожено» на невизначений термін, тому купувати квартири безпечніше в майже побудованих будинках, принаймні, до кінця поточного року. Про це повідомила Ганна Іскіердо, директор проектної компанії «АІММ-ГРУП».

«Знайти кошти для завершення будівництва будинку, зі стадією готовності більше 70% легше, ніж для новобудови на початковому етапі будівництва. Тому бажано вибирати будинки з високою стадією готовності і у компаній з хорошою репутацією. Також після візуальної оцінки об'єкта, обов'язково потрібно перевіряти дозвільну документацію у забудовника. Крім дозволів на будівництво і користування земельною ділянкою, потрібно впевнитися, що будинок відповідає заявленій у декларації про початок будівництва, категорії складності», – радить експерт.

За її словами, сьогодні поширені випадки, коли забудовник заявляє про будівництво будинку III-ї категорії складності, а за фактом зводить об'єкт IV або навіть V-ї категорії. У наслідок ввести в експлуатацію такий будинок буде складно або навіть неможливо. 

«Якщо спроектовано грамотно, то в принципі можна і без проходження експертизи (для III-ї категорії складності проходження будівельної експертизи не потрібно) побудувати безпечний об'єкт. Компаній, які можуть так проектувати на ринку одиниці, так само як і будівельних компаній, які не відхиляються від проектної документації. Тому краще пройти цей етап будівництва, щоб точно знати, які зміни потрібно внести і виправити помилки ще до початку будівництва. Після завершення робіт виправлення прорахунків архітекторів та інженерів вимагатиме серйозних тимчасових і фінансових витрат», – говорить вона.

Тому експерт рекомендує перед інвестуванням в новобудову уважно перевіряти дозвільну документацію, яку пред'являє забудовники та «не гнатися» за низькою ціною.

Раніше повідомлялось, що довгобуд на Глушкова, 6 оіцяють добудувати.