Реєстрація /

Забудовники розказали про корупційні тарифи, які діяли в Україні

Після оприлюднення цієї інформації регіональні керівники Держархбудінспекції звільнилися.

По Києву корупційна складова, яка супроводжувала процес будівництва і введення об’єктів в експлуатацію, сягала 150 доларів за квадратний метр. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Лев Парцхаладзе, президент Конфедерації забудовників України.

«Ці суми вже назвали корупційним податком і відомі були конкретні такси за кожну дію чиновників. Так, відвід землі – до 30 доларів за метр, реєстрація прав на землю – приблизно 3 долари за метр, отримання містобудівних умов – від 5 до 10 доларів за метр, зміни в ДБН – 5 доларів, отримання дозволу, реєстрація декларації – від 5 до 15 доларів за метр, ввід в експлуатацію – близько 10 доларів з метру, отримання технічних умов – до 30 доларів за метр», – розповів Лев Парцхаладзе.

Також, за його словами, коли забудовники довели цю інформацію до профільного міністра (Гройсмана), керівники всіх регіональних відділень Державної архітектурно-будівельної інспекції, окрім столичного, написали заяви про звільнення за власним бажання.

Раніше повідомлялося, що через корупційні схеми, за нове житло покупці платять на 20% дорожче, ніж могли б, якби корупції у будівельній сфері не було.