Реєстрація /

Принаймні ще рік зниження орендних ставок в київських ТЦ не буде

Це можливо лише починаючи з 2015 року.

Впродовж 2014 року не очікується якась помітна корекція орендних ставок на приміщення в торгово-розважальних центрах Києва. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Віктор Оборський, керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG.

«У зв’язку з появою нових об’єктів і ростом конкуренції між ними в 2015 році в найбільш проблемних об’єктах орендні ставки можуть просісти на 10% за рік», - зазначив експерт.

За словами Віктора Оборського, станом на зараз середні орендні ставки на площі в торгових центрах Києва складають 70 доларів в місяць без ПДВ, а їх діапазон – від 30 до 120 доларів. Розмір ставки, звісно, залежить відрозміру магазину, його «якірної» сили, відвідуваності ТЦ та багатьох інших факторів. А окрім орендної плати орендарі також платять експлуатаційний платіж, маркетинговий збір та відсоток від товарообороту.

«Договори оренди приміщень під звичайні магазини укладаються в середньому на 3-5 років, а для великих якірних орендарів, як от продуктові супермаркети та гіпермаркети, магазини електроніки, фітнес-центри, кінотеатри тощо договір оренди розрахований на 15 років», - пояснив Віктор Оборський.

Раніше повідомлялося, що наразі Києву надлишок торгових площ не загрожує.