Реєстрація /

Які строки відновлення купівлі-продажу нерухомості в Україні – ключові тези від Мінюсту

Голова Міністерства юстиції розповів, як його відомство планує відновлювати роботу державних реєстрів

Від початку воєнного часу в Україні заборонена купівля-продаж нерухомості – з 24 лютого Міністерство юстиції обмежило дію майже всіх державних електронних реєстрів, в том числі Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Міністр юстиції Денис Малюська пояснив, як держава буде відновлювати роботу на ринку нерухомості, як і коли можна буде зареєструвати право власності на нерухомосість або укласти угоду купівлі-продажу.

Ключові тези від голови Мінюсту були викладені в матеріалі «Радіо Свобода».

Які строки відновлення роботи Держреєстру речових прав на нерухоме майно

Робота реєстру речових прав на нерухоме майно обмежена, в тому числі, у зв’язку з можливими шахрайськими схемами. Голова Мінюсту навів приклад рейдерськох схеми: коли ставиться кілька «прокладок», миттєво за один вечір майно продається декілька разів і потім його не повернеш.

Мінюст пропонуватиме Кабміну встановити нове правило, що якщо майно придбав власник менш ніж місяць тому, – він його продати не може. Тобто нотаріус не зареєструє відчуження. Щоб не створювати ланцюжків добросовісних вигодонабувачів, в яких неможливо навіть через суд майно повернути.

Мета Міністерства юстиції – протягом кількох тижнів, можливо місяця, повернути можливість проведення операцій і реєстрацій купівлі-продажу нерухомості, як у довоєнний період – на територіях, де бойові дії не ведуться.

Реєстрація нерухомості в новобудовах дозволена

Якщо хтось інвестував у новозбудовану квартиру, то йому дійсно зараз критично важливо мати таке право власності. Тому що йде війна, і якщо це майно буде пошкоджене, то інвестору потрібні правоустановчі документи для того, щоб довести свої збитки. Це реєстрація нового майна, відповідно, ризик крадіжки мінімальний. Мінюст додав можливість такої операції.

Як зараз відбувається реєстрація  право власності на нерухомість

Зараз – ніяк, але за тиждень (відповіді Малюські опубліковані 16 квітня – ред) окремі категорії нотаріусів мають отримати повноцінний доступ до реєстру речових прав на нерухоме майно.

Доступ буде надано не усім нотаріусам – лише тим, хто не попадався на незаконних діях раніше і, відповідно, не було задоволених скарг чи санкції з діями відповідних реєстрів. Відповідно, це теж обмежить коло ризикованих суб’єктів, які матимуть доступ до реєстрів.

Критерії доступу нотаріусів до реєстру будуть визначені постановою Кабміну.

Источник