Реєстрація /

Як виживають офісні центри Києва: що приносить прибуток і який прогноз на майбутнє

Навіть після ослаблення карантину ринок офісної нерухомості Києва не повернувся на колишній рівень – у багатьох бізнес-центрах недостатня наповнюваність і низький рівень доходів. Основна причина кризи – в ході жорсткого карантину і декількох локдаунов попит на офіси в Києві знизився, багато компаній зменшили орендовані приміщення або перевели співробітників на віддалену роботу.

Про те, як власники офісів продовжують працювати в нових умовах і коли ринок офісів піде в зростання, дізнався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Що відбувається зараз на ринку офісної нерухомості Києва

Не дивлячись на обмеження і «міграцію» компаній з великих за площею офісів в більш компактні, зниження попиту з 2020 року, зараз на ринку є і позитивні зміни.

За словами Армана Саркісяна, заступника керівника департаменту представництва інтересів власників офісної нерухомості компанії Cushamn&Wakefield в Україні, на сьогоднішній день, не дивлячись на пандемію, спостерігається значна активізація з боку орендарів на ринку офісної нерухомості Києва.

«Ми з упевненістю можемо говорити про те, що з середини весни 2021 роки ринок ожив, що позначилося на зменшенні вакантності, так само, як і на прояви з боку орендодавців значно меншою гнучкості в переговорному процесі. Ми спостерігаємо безліч угод оренди в нових бізнес-центрах, тобто об'єктах, які недавно були введені в експлуатацію або ж перебувають на фінальних стадіях будівництва», – говорить експерт.

Стаття по темі: Оренда квартир в Києві: що відбувається з попитом і орендними ставками влітку 2021 року

Більшість компаній покращують якість займаних просторів також, як і оптимізують їх з точки зору площі і планувальних рішень, оскільки ситуація з пандемією внесла корективи в логіку розміщення персоналу. Серед іншого, це стосується як розсадження співробітників з урахуванням дотримання вимог соціальної дистанції, так і необхідності врахування певного відсотка персоналу, який буде працювати в дистанційному режимі, або в режимі періодичного відвідування офісу.

Найприбутковіший формат

офісні центри Києва

Трендом зараз є коворкінги, які активно відкривають, як окремими приміщеннями та будівлями, так і в складі великих бізнес-центрів.

«На наш погляд, серед форматів, які користуються значним попитом і приносять прибуток, виділяються гнучкі офіси (коворкінг). Даний формат вкрай цікавий саме в поточних реаліях, коли багатьом орендарям складно планувати свій розвиток в середньостроковій і довгостроковій перспективі», – каже Саркісян.

Наприклад, в БЦ «Сенатор» пропонують коворкінг 200 дол. за робоче місце в місяць і 410-440 дол. на місяць за окремий офіс.

«Це окремий майданчик на 400 місць з повністю готовою інфраструктурою (переговорні кімнати, скайп-руми, лаунж, кухня і т.д.)», – наводять переваги в БЦ.

Читайте також: Якими будуть податки при купівлі-продажу квартир в новобудовах – коментарі автора закону

Також пропонують блоки для команд до 200 чоловік крім усього іншого з душовими кабінами та спальнями.
Коворкінг пропонує ще один великий БЦ в Києві – IQ.

«В комплект послуг входять: повністю мебльовані офіси, переговорні кімнати, обладнані для ділових зустрічей, якісний інтернет бізнес класу, персоналом, обладнана і яку обслуговує кухня, офісна техніка, щоденне прибирання офісних приміщень та площ загального користування, цілодобова охорона, адміністративна підтримка, обробка вхідної кореспонденції, юридична адреса», – обіцяють в БЦ.

Орендна ставка становить 946 грн./кв.м/міс.

«Також виграють бізнес-центри, які за минулий рік демонстрували лояльну політику по відношенню до поточних і новим орендарям, за рахунок чого змогли пережити пандемічні часи з мінімальною вакантністю. Важливим є те, що прибуток складається з орендних доходів за мінусом витрат власника на експлуатацію об'єкта. Відповідно, чим більше заповнюваність об'єкту, тим більша частка витрат на експлуатацію компенсується орендарями на додаток до оплачуваної орендній платі», – аналізує «формулу прибутку» офісних центрів Арман Саркісян.

Що буде з офісами Києва восени 2021 року

Восени навряд чи станеться сплеск активності на ринку, при цьому ринок буде активним у зв'язку з початком бізнес-сезону.

«Щодо прогнозів на осінь. Ринок поки складно назвати «гарячим», все буде залежати від подальшої ситуації з пандемією. Ми б охарактеризували поточну ситуацію, як стриманий оптимізм на тлі значного відкладеного попиту.

Зараз більшість компаній продовжує застосовувати або формат роботи з дому, або ж гнучкий робочий графік, при якому співробітник кілька днів на тиждень працює в офісі, а решту часу - з дому. Якщо ж компанії почнуть стимулювати співробітників до повноцінного повернення до роботи в офісі, попит на офісні простори виросте», – каже Саркісян.

Источник