Реєстрація /

Вигідно купити землю під будівництво будинку – які ціни та як перевірити документи на ділянку

Наприкінці зими та на початку весни традиційно активізується попит на земельні ділянки для будівництва будинку.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, на що звертати увагу при виборі землі під будинок (статтю підготовлено до рішення РНБО про введення надзвичайного стану в Україні).

Розташування та комунікації

Для початку експерти радять подивитися місцезнаходження земельної ділянки, її оточення, форму. Оскільки планується будівництво будинку, важливо розуміти, хто будуть ваші сусіди і які будинки розташовані поруч. Можна поговорити із майбутніми сусідами, переглянути інфраструктуру населеного пункту.

«Насамперед, якщо місцезнаходження, форма та площа ділянки подобаються, потрібно дізнатися про наявність інженерних мереж, підведених до ділянки або розташованих поруч. Цей фактор істотно впливає на вартість будівництва будинку та кількість часу, який потрібно буде витратити на забезпечення будинку потрібними комунікаціями», – каже Генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова.

За її словами, найбільш популярними є ділянки площею 6-20 соток, на них завжди найбільший попит.

Стаття по темі: Які податки на продаж нерухомості у 2022 році – зміни в законах та правилах оподаткування

Ціни на землю в Києві та області

Щодо цін, то з початку 2022 року вартість землі в Києві та передмісті не змінилася. Станом на 20 число лютого на ринку нерухомості негативно позначається критична ситуація на Донбасі.

«Корекцію вартості ми спостерігали у 2021 році. Сьогодні ціни стабільні, але можливе зростання з початком активного сезону на ринку будинків та земельних ділянок, що починається з початком весни. Найбільш приваблива пропозиція навесні може дорожчати в межах 10-15%, залежно від характеристик. Станом на лютий мінімальна вартість земельної ділянки для будівництва будинку у Києві становила 3000 дол/сотка. За таку суму можна купити землю у віддалених районах столиці (Бортничі, Жуляни). Максимальна ціна – 263 тис. дол/сотка у центрі Печерського району з будівлею під знесення. У цьому випадку пропонується 38 соток. Середня вартість – 25 тис.-35 тис. дол/сотка», – каже Олена Бібєрова.

У передмісті Києва, в 20-кілометровій зоні від столиці, землю в середньому можна купити за 2000-5000 дол/сотка. Пропозиція достатня, щоб задовольнити попит.

«Водночас з початком весни ми очікуємо активізацію попиту і найцікавіші ділянки швидко «йтимуть» з ринку», – прогнозує експерт.

На ціну ділянки впливає місце розташування та наявність комунікацій.

Перевірка документів на землю

Далі обов'язково потрібно подивитися документи на ділянку та її цільове призначення. Воно має бути «для будівництва та обслуговування будинку».

Продавцем земельної ділянки в Україні може виступати фізична чи юридична особа (вторинний продаж), а також держава або орган місцевого самоврядування (первинний продаж).

«Придбання землі державної чи комунальної власності відбувається шляхом оголошення, проведення аукціону та публікації його результатів, яке відбувається у суворій послідовності всіх етапів процесу та супроводжується глибоким аналізом пакетів документів. Така процедура купівлі-продажу землі є прозорою, оскільки відбувається в єдиній електронній системі «Прозоро.Продажі» з відкритим доступом до інформації про землю, її вартість, конкретність процедури. Проте запропонована у межах земельних торгів вартість земельної ділянки державної чи комунальної власності буде вищою за її ринкову вартість, яку може запропонувати приватна особа при продажі своєї власної ділянки. Саме вартість землі зазвичай є підставою купівлі землі у фізичної чи юридичної особи, тобто угода щодо купівлі об'єкта вторинного ринку землі», – каже адвокат АТ «Місечко та Партнери» Ірина Усиченко.

Адвокат додає, що оскільки нотаріус під час посвідчення угоди перевіряє наявність документів, відповідальність за попередню «історію» такої ділянки та зміст таких документів нотаріус не несе. Вона рекомендує перевірити певну інформацію.

Читайте також: Які податки в 2022 році при купівлі квартири в новобудові

Що перевіряти у продавця землі

  1. Наявність кадастрового номера та інформації про ділянку отриманої за таким номером на сайті Публічної кадастрової карти;
  2. Отримання відомостей про ділянку, інформації про суб'єкт речового права та інформації про грошову оцінку землі з Державного земельного кадастру. Отримати таку інформацію у формі виписки можна онлайн за допомогою електронного цифрового підпису.

Купуючи землю під забудову, слід одразу вибирати ділянку з цільовим призначенням для житлової або забудови, оскільки подальше переоформлення є складним, витратним та довготривалим.

«Якщо земельна ділянка була отримана шляхом ухвалення рішення про її виділення органом місцевого самоврядування, то обов'язково необхідно перевірити таке рішення, уточнити інформацію, чи не скасовано таке рішення самим органом місцевого самоврядування чи судом», – каже адвокат, партнер ЮК ASA GROUP Максим Колдоба.

За словами Ірини Усиченко, допоміжним гарантом успішної угоди з купівлі продажів є обов'язковий аналіз інформації про попередню угоду по цій ділянці, на підставі якої така земля перейшла у власність нинішнього продавця, яку можна отримати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно або на онлайн-порталі. Дія», а знаючи персональні дані покупця та кадастровий номер ділянки до оформлення угоди, слід також перевірити їх на сайті Судової влади України та Єдиному реєстрі боржників, щодо участі продавця в судових або виконавчих провадженнях, фігурування ділянки як предмета спору.

Покупець також має провести аналіз містобудівної документації, такою є, за словами партнера JN Legal Сергія Дахновського, генеральний план населеного пункту, ДПТ, зонінг. Потрібно уточнити завдяки аналізу зазначених документів, чи відповідає певне в них функціональне призначення ділянки цільовому призначенню, що встановлюється документами. Крім того, важливо чи є містобудівні планувальні та інші обмеження забудови ділянки. Це може бути висотність, санітарно-захисні, водоохоронні, прибережні захисні та інші охоронні зони, зони охорони культурної спадщини та інші.

Источник

Теґи