Реєстрація /

«Утепляємось» за рахунок держави: що для цього потрібно?

З центрального і місцевих бюджетів виділяють гроші на підвищення енергоефективності житла.

В Україні всім бажаючим пропонують провести енергоефективні заходи, на що держава і місцеві органи влади виділяють кошти. 100realty.ua вирішив з'ясувати, що для цього потрібно і які є нюанси отримання «теплих кредитів».

Як працює програма?

Фізичні особи можуть отримати від держави відшкодування:

• 20% від суми кредиту (але не більше 12 тис. грн.) на придбання негазових/неелектричних котлів.

• 35% від суми кредиту (але не більше 14 тис. грн.) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів.

ОСББ і ЖБК:

• 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. з розрахунку на одну квартиру).

Якщо позичальником є ​​фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування складе 35% як для придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 тис. грн.

Якщо в складі ОСББ є сім'ї-одержувачі субсидій, таке ОСББ отримує відшкодування, в середньому, між 40% і 70% – в залежності від кількості квартир-субсидіантів.

Крім того, ще частину витрат бере на себе місцева влада в рамках розроблених спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України і прийнятих місцевих програм здешевлення «теплих кредитів». Місцева влада в різних областях і районах приймає власні програми, які пропонують або ж додаткову компенсацію (окрім державної) тіла кредиту, або покривають частину процентної ставки за кредитом. Загалом по Україні на сьогоднішній день в різних регіонах налічується 206 таких програм.

Наприклад, в Києві затверджена комплексна цільова програма підвищення енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури міста до 2020 року, якою передбачено компенсацію 30% частини суми «теплих» кредитів для ОСББ на впровадження енергоефективних заходів. В інших обласних центрах відсоток «стартує» від 8% і сягає 30% – як для фізичних осіб, так і для ОСББ.

І, як показує практика, найбільш активно використовують пільги мешканці тих регіонів, де є можливість суттєво заощадити при проведенні енергоефективних заходів не лише завдяки державній програмі, але і за допомогою компенсації з місцевих бюджетів. Найактивніше беруть енергоефективні кредити і проводять енергозберігаючі заходи мешканці Львівської області, де в обласному центрі діє кілька пільгових програм, в кожному районі області, а також окремо у деяких містах.

Як взяти участь у програмі?

Для участі у програмі і отримання відшкодування необхідно здійснити такі кроки:

1. Особа або ОСББ приймає рішення про впровадження енергоефективних заходів, звертається до уповноваженого банку (один з державних банків – «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Приватбанк», «Укрексімбанк») і надає необхідний пакет документів для отримання кредиту на придбання енергоефективного обладнання і матеріалів (перелік документів визначається банком).

2. Отримує кредитні кошти.

3. Надає банку рахунки-фактури, акти виконаних робіт тощо. Таким чином, позичальник підтверджує цільове використання кредитних коштів.

Якщо позичальник – субсидіант, то обов'язковим є подання копій документів (повідомлень або довідок і т. д.), що підтверджують призначення фізичній особі субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

4. Банк щомісяця формує та подає до Держенергоефективності реєстри позичальників, які мають право на отримання відшкодування.

5. Протягом 5 днів Держенергоефективності має спрямувати відповідні кошти на банківські рахунки для їх подальшого перерахування позичальникам.

Загалом, процес відшкодування займає до 2 місяців.

На що видають «теплі кредити»

Компенсацію можна отримати, лише потративши кошти на чітко визначений перелік матеріалів і робіт. Він окремо складений для ОСББ та ЖБК і для фізичних осіб.

Так, для ОСББ це можуть бути такі роботи:

  • Обладнання і матеріали для облаштування індивідуальних теплових пунктів, в тому числі регулятори теплового потоку через погодні умови і відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;
  • Обладнання і матеріали для проведення робіт з термомодернізації внутрішньобудинкових систем опалення та систем гарячого водопостачання;
  • Теплонасосна система для водяної системи опалення і/або гарячого водопостачання і відповідне додаткове обладнання та матеріали до неї;
  • Система сонячного теплопостачання і/або гарячого водопостачання і відповідне додаткове обладнання та матеріали до неї;
  • Обладнання і матеріали для модернізації систем освітлення місць загального користування;
  • Лічильники;
  • Обладнання і матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель і фундаментів;
  • Світлопрозорі конструкції з енергозберігаючого скла, в тому числі вікна та балконні двері у квартирах, для місць загального користування (під'їздів), підвалів, технічних приміщень, горищ, та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;
  • Двері для місць загального користування (під'їздів), підвалів, технічних приміщень, горищ і відповідне додаткове обладнання та матеріали до них.

Приватні особи індивідуально (не об’єднані в ОСББ) можуть отримати кредит на практично ті ж роботи, але ще і на модернізацію радіаторів водяної системи опалення, регуляторів температури повітря, а також на рекуператори тепла вентиляційного повітря і відповідне додаткове обладнання і матеріали до них . Також суттєву частку компенсації виплачують тим, хто купує котли з використанням будь-яких видів палива і енергії (крім природного газу та електроенергії).

Трохи статистики

У 2017 році Кабінет міністрів України виділив додатково на програму «теплих кредитів» 300 млн. грн. Ці гроші можна отримати у вигляді кредитів у державних банках.

За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, з початку дії програми підтримки ОСББ на утеплення (з весни 2015 року), інтерес до неї зростає дуже активними темпами. Так, за неповний 2015 рік близько 200 ОСББ і ЖБК отримали понад 16 млн. грн. «Теплих кредитів». А в 2016 році кількість ОСББ-учасників зросла вже вдвічі, тоді як суми коштів – майже в 4 рази. Так, понад 400 ОСББ залучили 61 млн. грн. на енергоефективні заходи.

2017-й рік, хоч ще й не закінчився, вже став рекордним. За підсумками лише 3-х кварталів року, близько 600 ОСББ отримали пільгових кредитів на суму вдвічі більшу, ніж у минулому році, а саме – 128 млн. грн.

Позитивна динаміка і в користуванні цією програмою зі сторони фізосіб (не об'єднаних в ОСББ або ЖБК), які проводять термомодернізацію свого житла. Тільки порядок цифр там інший – набагато вище. Так, за 2,5 роки державна підтримка фізосіб у вигляді компенсації частини відсотків за кредитами на покупку енергозберігаючого обладнання і матеріалів склала 3 млрд. 500 млн. гривень.

Крім того, держава компенсує частину витрат домогосподарств, які встановлюють замість газових інші типи котлів (переважно, твердопаливні). За неповних три роки на ці цілі «пішло» 367 млн. бюджетних гривень.