Реєстрація /

Що очікує ринок офісів Києва в 2022 році: зміна форматів та зростання орендних ставок

Наступного року ринок офісної нерухомості розвиватиметься і змінюватиметься. Про те, що відбуватиметься з офісною нерухомістю в 2022 році, дізнався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Основні тенденції ринку офісів у 2022 році

У 2022 році змінюватиметься офісний простір у Києві. За словами керуючого директора Colliers Ukraine Олександра Носаченка, відбудеться зміна планувань – розширення офісних площ, зміна конфігурації офісів.

«Також відбудеться оптимізація місця за рахунок hot desking, озеленення та встановлення установок для поділу простору open space, збільшення місць для проведення зустрічей, створення зон соціалізації для співробітників, обладнання конференц-кімнат для онлайн-зустріч», - говорить експерт.

Він також зазначив, що у разі переїзду частина компаній стала більше звертати увагу на приміщення з готовим оздобленням через суттєве збільшення цін на ремонтні роботи та матеріали.

«Продовжується закономірна міграція топових орендарів до якісніших бізнес-центрів, що у свою чергу призведе до реконцепції/реконструкції офісних центрів, що менш відповідають новим трендам і сучасним вимогам, у довгостроковій перспективі. Сегмент рухатиметься у бік створення бізнес-парків із розвиненою інфраструктурою: поєднання офісних будівель із торговими зонами, спорткомплексами, зонами відпочинку. Приклади бізнес-парків – Unit.City та NUVO», – коментує ситуацію на ринку офісів Олександр Носаченко.

Стаття по темі: Що буде з цінами на нерухомість у 2022 році – прогноз експертів

На думку керівника департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтина Олійника, кількість представлених в Україні міжнародних компаній та їх представництв (основних споживачів професійної офісної нерухомості) у динаміці продовжує скорочуватися. Ця тенденція продовжиться і 2022 року.

«Поглинаючи понад 50% усіх офісних приміщень IT-сектор став провідною рушійною силою розвитку офісного ринку України та реанімував практично всі законсервовані/заморожені/відкладені проекти. Трансформації в офісні вежі зазнали застарілі торгові центри, готельні комплекси, підприємства та фабрики», – каже експерт та наводить приклади трансформацій:

  • готель «Кооператор»,
  • «Славутич»,
  • кінотеатр «Зоряний»,
  • ТЦ «Silver Breeze»,
  • «inSilver»,
  • фабрика М. Вороніна,
  • заводи «Арсенал»,
  • «ЕлектроПриладСнаб».

На думку Костянтина Олійника, якість офісного простору стає одним із інструментів залучення висококваліфікованого персоналу. Також, займаючи великі площі в найкращих БЦ міста, коворкінги починають конкурувати з керуючими компаніями, що надають в оренду офіси.

«Зелене будівництво»

ринок офісів Києва в 2022 році

Олександр Носаченко вважає ще однією тенденцією на ринку офісної нерухомості у 2022 році – розробка концепцій БЦ відповідно до вимог зеленої сертифікації. Вона має на увазі грамотне використання водних ресурсів; енергоефективність: автоматичний контроль освітлення, відновлювані джерела енергії; ресурсоефективність та використання більш безпечних будівельних матеріалів; сортирування сміття.

Експерти компанії Cushman & Wakefield також відзначають все більшу популярність «зеленого будівництва»/сертифікації будівель за стандартами LEED та BREEAM, які спрямовані на створення комфортних та безпечних робочих просторів, припускають відповідність офісної будівлі набору необхідних критеріїв:

  • місце будівництва,
  • ефективність водоспоживання,
  • енергоефективність,
  • використання відновлюваних джерел енергії,
  • застосування еко-матеріалів,
  • Висока якість дизайну внутрішніх приміщень.

Стаття по темі: Офіс в квартирі – які ціни та попит у Києві

У Cushman & Wakefield прогнозують, що у 2022 році продовжать розвиватись тенденції, що отримали свій початок у попередньому році.

  1. Буде актуальним гнучкий формат роботи, за якого співробітник має можливість працювати як з дому, так і з офісу. Ця тенденція багато в чому визначає решту трендів офісної нерухомості.
  2. Прогнозується подальше збільшення попиту на коворкінги/обслуговуються офіси. Орендарів приваблює зручність даного формату, при якому турботу про всю офісну інфраструктуру бере на себе орендодавець. Також коворкінги/обслуговуються офіси надають можливість швидкого збільшення/зменшення робочих місць.
  3. Набирає популярності підхід Activity Based Working, який акцентує увагу на тому, що ефективне виконання різних дій та робочих завдань потребує різноманітних робочих умов, що підтримуються відповідними технологіями та культурою. Цей підхід стимулює роботодавців створювати надихаючі офісні простори, що розвиваються на основі підходу, заснованого на діяльності, призначені як для інтенсивної та цілеспрямованої індивідуальної роботи, так і для виконання спільних завдань.
  4. Продовжить розвиватися тренд гібридних офісів, що включає такі елементи як «плаваючі» робочі місця/хот-дески, великі лаунж-зони для співробітників, які періодично відвідують офіси, численні переговорні кімнати.

Якими будуть орендні ставки на офіси у 2022 році

ринок офісів Києва в 2022 році

За прогнозами експертів, суттєвих змін орендних ставок не прогнозується.

«Поки що не очікується падіння орендних ставок. Загалом рівень орендних ставок залежатиме від показника вакантності, що сьогодні демонструє помірне зниження. До кінця 3-го кварталу поточного року загальний рівень вакантності становив 9,5%, що на 0,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року (10,0% до кінця 3-го кварталу 2020 р.)», – прогнозує Олександр Носаченко.

За даними Cushman & Wakefield, у першому кварталі 2021 року орендні ставки на офісні приміщення найвищої якості у Києві дещо зросли, досягнувши 27 дол. за кв. м на місяць (без ПДВ та комунальних платежів), і залишалися стабільними у другому-третьому кварталах 2021 року. Експерти компанії припускають, що у 2022 році можливе підвищення орендних ставок на 5-10%.

Читайте також: Новий закон змінив податки на продаж нерухомості в Україні

Попит та пропозиція будуть у балансі

Експерти вважають, що вакантність на ринку не буде високою, попит активний.

За оцінкою експертів Colliers Ukraine, на 2022 рік до введення в експлуатацію заплановано близько 234 тис кв.м. Ймовірно, заявлені об'єкти будуть введені з низьким показником вакантності, враховуючи затребуваність, що зростає, на якісні приміщення серед орендарів.

Згідно з даними компанії Cushman & Wakefield попит з боку орендарів у третьому-четвертому кварталі 2021 року залишався відносно високим, і вони прогнозують продовження цієї тенденції – попит та пропозиція у 2022 році помірковано зростатимуть і будуть відносно збалансовані.

Источник