Реєстрація /

Офіс в квартирі: які ціни та попит у Києві

Популярність невеликих офісів у колишньому житловому фонді обумовлена низькою вартістю оренди

На ринку комерційної нерухомості Києва велика пропозиція офісів у квартирі – у приміщеннях, виведених із житлового фонду та переобладнаних під офіси.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, які особливості, ціни та попит на офіси у квартирі.

Популярні міні-офіси у квартирі

Популярність невеликих офісів у колишньому житловому фонді обумовлена їхньою низькою вартістю оренди. Найчастіше це квартири або напівпідвальні приміщення, обладнані під комерційні цілі.

Також дворівневі квартири чи квартири на останніх поверхах житлових будинків обладнають під розміщення офісів та студій.

«На ринку пропозиція офісів у колишньому житловому фонді поступається у кількісному відношенні офісам у бізнес-центрах. Це обумовлено досить не простою процедурою переведення житлового фонду до нежитлового. Проте такі приміщення мають попит через свою невелику площу, прийнятні орендні ставки», – каже генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова.

Стаття по темі: Купівля квартири або комерційного приміщення в новобудові – що краще для інвестування?

Офіси у квартирі характеризуються невеликою площею – 12-50 кв.м та залучають орендарів ціною. За даними агентства нерухомості «Благовіст», можна орендувати офісне приміщення у «хрущовці» на вул. Григорія Сковороди площею 30 кв.м. за ціною 420 грн/кв.м. У новому будинку на вул. Княжий Затон (Дарницький район) доступний офіс площею 83 кв.м на видовому поверсі можна за 205 грн/кв.м.

«Офіси у житловому фонді мають свої переваги. Серед них – невелика площа, низькі орендні ставки та експлуатаційні витрати. Крім того, закрита система є додатковим плюсом для орендарів, на відміну, наприклад, від оренди робочого місця в коворкінгу», – пояснює тенденції на ринку Олена Бібєрова.

Пропозиція таких офісів на ринку достатня, щоб задовольнити попит.

Орендні ставки на офіси у квартирі

офіс у квартирі

Вартість оренди офісів у житловому фонді на 10-20% нижча, ніж у професійних офісних центрах.

Наприклад, орендувати кабінет чи офіс у житловому фонді можна від 180 до 2000 грн/кв.м/міс. Ціна залежить від місця розташування, площі приміщення та якості ремонту. Найдорожче коштує оренда офісів у нових будинках у центрі Києва. В історичних будинках у центрі орендувати офіс можна за 1000 грн/кв.м/міс.

За останній рік бізнес активізувався та зріс попит на оренду офісів. У свою чергу, це позначилося на ціновій динаміці.

«За останній рік орендні ставки вирівнялися до рівня докарантинного періоду – 2019 року. Попит активний», – зазначає Олена Біберова.

Вона також каже, що передумов для суттєвого коригування орендних ставок поки що немає і до кінця року навряд чи з'являться.

Як перетворити квартиру на офіс

офіс у квартирі

Переведення квартири з житлового до нежитлового фонду для подальшої здачі в оренду спростили.

За словами адвоката, керівника відділу корпоративних правовідносин ЮКК «Де-юре» Ірини Кравченко, зробити з квартири офіс у Києві можна, якщо відповідне рішення ухвалить орган місцевого самоврядування або після реконструкції приміщення. Щоб провести реконструкцію, потрібно отримати згоду Державної інспекції архітектури та містобудування (колишня ДАСІ), затвердити проект реконструкції, отримати вихідні дані та технічні умови. Необхідно подати до ДІАГ повідомлення про початок будівельних робіт.

Читайте також: Як виживають офісні центри Києва – що приносить прибуток і який прогноз на майбутнє

При проведенні реконструкції має бути авторський та технічний нагляд (з боку архітектора проекту реконструкції). Після завершення робіт об'єкт потрібно ввести в експлуатацію та зареєструвати право власності, де вже буде вказано новий тип нерухомості.

Для офіційного здавання приміщення в оренду необхідно оформити підприємницьку діяльність. Станом на 2021 рік здавати в оренду нерухомість можна, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування. Необхідно буде сплачувати єдиний податок та єдиний соціальний внесок, які щороку збільшуються синхронно із зростанням мінімальної зарплати.

Источник