Реєстрація /

Реєстрація місця проживання в Україні за новими правилами: як впливає на ринок нерухомості

Підробиці про те, що планують змінити

В Україні вирішили змінити правила прописки – реєстрації за місцем проживання. Чиновники обіцяють максимально спростити процес, але збільшити штрафи за відсутність реєстрації.

Про те, що планують змінити і як це відіб'ється на ринку нерухомості, дізнавався портал столичної нерухомості 100realty.ua.

Реєстрація місця проживання в Україні: як це відбувається зараз

У 2015 році, вперше за багато років, в Україні відбулися зміни в процесі реєстрації місця проживання. Тоді прийняли Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» № 888-VIII.

Стаття по темі: Як узаконити самовільне будівництво в Україні у 2018 році: список документів і терміни

Головне нововведення – замість Державної міграційної служби, реєстрацією почали займатися органи місцевої влади, оформити все можна швидко і без проблем в ЦНАП. При цьому, як повідомили Державну міграційну службу, перелік документів, необхідних для реєстрації залишився тим самим.

Перелік документів для реєстрації місця проживання

  • паспорт, посвідка на проживання, посвідчення біженця або інший документ, в який вноситься штамп про місце реєстрації;
  • для дітей ще потрібно свідоцтво про народження;
  • квитанція про сплату адміністративного збору;
  • документи, що підтверджують право власності на квартиру або будинок або інші документи, що дозволяють проводити реєстрацію – договір оренди, судове рішення та інше;
  • військовий квиток, для тих, хто може бути ще покликаний в армію.
  • також на місці потрібно буде написати заяву.

Як зміниться процес реєстрації місця проживання в Україні

Чиновники вирішили відійти від функції контролю і довіритися громадянам в плані реєстрації місця проживання.

Реєстрація місця проживання в Україні – нові правила прописки
Влада вирішила більше довіряти громадянам у питаннях, які стосуються реєстрації місця проживання в Україні

Як заявив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, держава хоче відійти від практики, коли вимагало від громадян доводити право на проживання в житлі. Тепер, нібито, потрібно просто повідомити, де ви знаходитесь. При цьому потрібно лише одну заяву. «Нова система базується на повній довірі громадян з боку держави», – говорить він.

Що зміниться при реєстрації місця проживання

  • перелік документів. Потрібно буде подати лише одну заяву;
  • відмітки до паспорта робити не будуть (тільки за бажанням);
  • не буде дублів реєстрації в різних реєстрах територіальних громад;
  • зареєструватися на новому місці проживання потрібно протягом 90 днів (зараз - 30 днів);
  • збільшаться штрафи. Якщо зараз це максимум 51 грн., то після прийняття Закону – від 340 до 850 грн. Надання недостовірних відомостей з метою реєстрації місця проживання – штраф 850-1700 грн. Якщо особа протягом року вже було піддано адміністративному стягненню за вказане порушення – штраф 1700-3400 грн.

При цьому, як пояснили в Мінекономрозвитку, наявність реєстрації або її відсутність не може вплинути на рішення щодо:

  1. Якщо потрібно довести факт проживання в квартирі або будинку;
  2. На те, щоб людина вселився або виселився;
  3. Якщо потрібно оформити спадщину або приватизувати житлову нерухомість, реєстрація не потрібна;
  4. Не впливає також факт прописки і на нарахування за комунальні послуги та інше.

Нові правила реєстрації в Україні та ринок нерухомості

Нові правила реєстрації не суттєво позначаться на процесі проведення угод з нерухомістю. За словами Олени Бібєрової, Генерального директора АН «Благовіст», вплив має лише місце реєстрації. В даному випадку, українцям, зареєстрованим на окупованих територіях, вже сьогодні складно оформити кредит для придбання нерухомості. Також з огляду на, що при купівлі-продажу нерухомості оплата відбувається в безготівковій формі, у громадян, зареєстрованих на окупованих територіях, будуть проблеми з безготівковим розрахунком, банки можуть відмовити в проведенні платежу.

Стаття по темі: Як зареєструвати право власності на квартиру в новобудові: оформляємо документи, знижуємо ризики

«Нові правила реєстрації спростили ситуацію, коли в квартирі були прописані особи, які не є власниками нерухомості. У разі, якщо такі особи залишалися зареєстрованими після зміни власника, їх реєстрація залишалася актуальною. Тепер новий власник може реєструвати і знімати реєстрацію осіб самостійно, без їх згоди», – каже Олена Біберова.

Купити прописку в Києві – які розцінки «чорного ринку»

Зараз велика кількість фірм і просто приватних осіб пропонують послугу на межі закону: платне оформлення реєстрації місця проживання. Особливо це актуально для переселенців з Донбасу і Криму, які переїхали в столицю з окупованих територій, а також і іноземців.

Вартість реєстрації місця проживання в чужій квартирі становить від 1500 до 4500 грн. і залежить від терміну оформлення реєстрації. В даному випадку, існує ризик, що вас можуть зняти з реєстрації в будь-який час, без вашої участі.

Пропонують приватні особи і так звану прописку «назавжди». В даному випадку послуга платної реєстрації місця проживання обійдеться громадянам України в середньому 6000 грн., А іноземцям – 7000 грн. При цьому на увазі нових правил прописки, гарантії того, що дана реєстрація буде безстроковою, також немає.

Стаття по темі: Реєструємо право власності на квартиру на вторинному ринку: як все зробити правильно?

Фірми, які надають аналогічну послугу, заявляють, що роблять все легально і надовго, надають пакет документів. Обіцяють, що реєструють в квартирах, які їм належать, тому оформляють все згідно з буквою закону.

Ще один варіант отримати прописку в Києві – це знайти в оренду житло, власник якого обіцяє у вигляді бонусу прописати. Правда, таку додаткову послугу пропонують при оренді дорогої нерухомості, коли високу вартість хочуть виправдати і даною послугою і знайти подібний варіант не так і легко.

Источник

Теґи