Реєстрація /

Купівля квартири в передмісті Києва для подальшої здачі в оренду: вигідно чи ні?

Третина всього житла в передмістях Києва купується в передмісті для здачі в оренду

Ринок приміського житла активно розвивається, нові сучасні житлові комплекси приваблюють, в тому числі, і інвесторів. Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, чи є здача квартири в оренду в передмісті хорошим варіантом пасивного доходу.

Що купують інвестори в передмісті

За словами експертів, покупка житла в передмісті – популярний варіант інвестування. За даними експертів 1/3 всього житла купується в передмісті для здачі в оренду. При цьому відсоток таких покупців залежить від самого житлового комплексу.

Генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова назвала найпопулярніші передмістя Києва для покупки або оренди квартири в новобудові:

  • Буча;
  • Ірпінь;
  • Гостомель;
  • Вишгород;
  • Вишневе;
  • Софіївська-Борщагівка.

Керівник проекту Park Lake City Олег Перегінець впевнений, що оптимальна віддаленість від Києва не повинна перевищувати 10 км, а оптимальний час, щоб дістатися з передмістя в центральну частину Києва (скажімо, на Печерськ), не повинно перевищувати 15-20 хвилин.

Стаття по темі: Іпотека під 7% в Україні: як і кому можна розрахувати на отримання кредиту

Питання інвестицій в придбання житла в передмісті пов'язаний з додатковими перевагами, які обіцяє життя за містом.

«Перш за все, це рекреаційні можливості (озеро або ліс поблизу ЖК), це технічні характеристики об'єкта: наявність великої прибудинкової території, не стиснутої сусідством інших будинків, зон для дозвілля, відпочинку та занять спортом. Об'єкти нових форматів в передмісті, наприклад, eco-rest-комплекси можуть похвалитися панорамними вікнами, терасами, якісними планувальними рішеннями, дорогими ліфтами, облаштованими вестибюлями і холами, власної експлуатуючої компанією і багатьом іншим», – говорить Максим Гончарук, фінансовий радник групи компаній DIM.

Популярні квартири в передмісті для інвестування

На думку експертів, для здачі в оренду ідеально підходять 1-кімнатні і 2-кімнатні квартири площею 35-65 кв. м. Саме такі квартири користуються підвищеним попитом особливо на початкових стадіях будівництва, коли їх ціна нижча в середньому на 25% (в об'єктах економ-класу) і на 45-60% (в об'єктах нових якісних форматів) нижче, ніж на завершальних етапах будівництва.

Також це квартири площею 70-85 кв. м. Для сім'ї такі квартири – це аналог заміського будинку. Крім цього для здачі в оренду підходить 1-кімнатна квартира – як квартира вихідного дня. Йдеться про об'єкти нових форматів, вартість яких за весь цикл будівництва збільшується більш ніж на 50-70%.

Аналітика по темі: Огляд ринку приватних будинків у передмісті Києва – підсумки 2020 року

«Особливу увагу покупці приділяють наявності водойм, пляжів, близькості лісу, створюваним зонам дозвілля тощо. Обов'язковою вимогою покупців є наявність кафе, магазинів, власних дитячих садків, початкових шкіл та інше. На сьогоднішній день найбільший попит припадає на об'єкти, що будуються на віддаленості від 5 км до 10 км від міської межі Києва. Переважно це приватні будинки, таунхауси і багатоквартирні будинки малої поверховості нових форматів. Популярність таких об'єктів – близько 55% від всього попиту», – таку статистику озвучує Перегінець.

Також покупців, які планують здавати квартиру в оренду, цікавить використання енергозберігаючих та еко-технологій забудовниками, невелика поверховість, панорамне скління, якісні склопакети, системи автономного водопостачання, опалення, каналізації, висока якість будматеріалів, дизайн лобі і вхідних груп, закрита територія, що охороняється, вільна від автотранспорту, наявність місткого паркінгу, ландшафтний дизайн прибудинкової території тощо. Особливу увагу інвестори приділяють майбутньому дозвіллю, як для дорослих, так і дітей. В сучасних ЖК повинна бути створені відмінні умови для занять спортом, пікніків, прогулянок по набережній. А для дітей – сучасні майданчики для різних вікових груп. Заміська квартира ментально сприймається саме як місце відпочинку, а не просто ночівлі.

Хто орендує і який бюджет потрібен для інвестиції

Бюджет для покупки квартири в передмісті Києва залежить від характеристик самого житлового комплексу. Є доступні варіанти.

«Купити квартиру в новобудові можна за 20-25 тис. дол. плюс витрати на ремонт», – наводить актуальні Олена Бібєрова.

За даними девелоперів, ціни в об'єктах нових форматів категорії «комфорт +» стартують від 27-30 тис. дол. Вартість об'єктів нових форматів категорії «бізнес» і «бізнес +» дорожче на 30% і вище.

Стаття по темі: Популярні квартири на ринку нерухомості Києва: що користується підвищеним попитом в 2021 році

Купуючи квартиру для подальшої здачі в оренду в передмісті потрібно враховувати, що орендують таке житло в основному люди, які працюють в цих містах. Інакше витрати на проїзд в Києві будуть порівнянні вартості оренди квартири в Києві. Тому квартира повинна бути конкурентною за ціною і якістю.

За словами Олени Бібєровой, найбільшим попитом користуються квартири в нових будинках, в районах зі зручною транспортною розв'язкою. Здавати в оренду однокімнатну квартиру можна від 5000-6000 грн/міс.

Источник