Реєстрація /

Які податки потрібно платити при операціях з нерухомістю?

Більшу частину оплат в бюджет здійснюють продавець і орендодавець.

При кожній угоді з нерухомістю українцям потрібно платити податки.

ІАП «Столична нерухомість» вирішив з'ясувати, скільки і за які операції необхідно сплатити податків і що змінилося за останній рік.

Купівля-продаж квартир і будинків

При укладенні договору купівлі-продажу, і покупець, і продавець змушені перерахувати до державної скарбниці певну суму.

Що платить продавець:

  • державне мито 1% від ціни об’єкта, але не нижче оціночної вартості нерухомості;
  • податок на доходи фізичних осіб-резидентів – 5% від вартості нерухомості, лише якщо нерухомість перебуває у власності менше 3 років, або це другий продаж цього року. Ця умова не поширюється на об’єкти отримані у спадок і це перший продаж цього року.
  • військовий збір – 1,5%, лише якщо сплачується податок на доходи фізичних осіб.

Що платить покупець:

  • збір на обов’язкове пенсійне страхування 1%.

Стаття по темі: За скільки реально купити квартиру в Києві в 2018 році

Договір купівлі-продажу земельної ділянки

При оформленні договорів купівлі-продажу земельних ділянок для будівництва будинку покупець податки не платить.

А продавець має заплатити:

  • державне мито – 1% від оціночної вартості ділянки;
  • податок на доходи фізичних осіб-резидентів – 5%, якщо ділянка у власності більше 3 років і 5%, якщо менше 3 років, або якщо це другий продаж цього року;
  • військовий збір – 1,5%.

Купівля-продаж об'єктів комерційної нерухомості

Що платить продавець:

  • державне мито – 1% від вартості нерухомості;
  • податок на доходи фізичних осіб-резидентів – 5% від вартості нерухомості;
  • військовий збір – 1,5%.

Що платить покупець:

  • збір на обов’язкове пенсійне страхування 1%.

Аналітика по темі: Аналіз цін на вторинному ринку житлової нерухомості Києва: липень 2018 р.

Дорогі подарунки

За словами Миколи Безпалова, юриста Корпорації «Перша ріелторська група», з початку цього року відбулися зміни в оподаткуванні операцій з договорами дарування.

«З 25 березня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини», яким встановлена 0% ставка на дохід, отриманий в дар (спадщина), від родичів другого ступеня споріднення (рідні брати, сестри, дідусь і бабуся, як з боку батька, так і з боку матері, онуки). Цей закон поширюється на доходи, отримані починаючи з 01.01.2017 року. До цього часу нульова ставка застосовувалася лише до доходів, отриманих в дар від родичів першого ступеня споріднення (подружжя і діти/батьки)», – говорить юрист.

Таким чином, той, хто дарує нерухомість, нічого не платить. А той, хто отримує такий подарунок, має заплатити 1% державного мита. Якщо ж оформляється договір дарування не серед родичів 1 і 2 ступеня споріднення, то податки доведеться заплатити тому, хто отримує нерухомість в подарунок ті ж, що і при оформленні договору купівлі-продажу.

Хто може не платити

При цьому є винятки. Так, відповідно до статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито», від сплати держмита звільняються такі категорії громадян:

  • інваліди війни та сім'ї воїнів, які загинули чи пропали без вісті і прирівняні до них у встановленому порядку особи;
  • інваліди 1 і 2 групи;
  • громадяни, віднесені до І та ІІ категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • громадяни, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС третьої категорії, які за станом на 1 січня 1993 роки жили або працювали в зоні обов'язкового відселення не менше двох років, а у зоні гарантованого добровільного відселення не менше трьох років;
  • громадяни, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС четвертої категорії, постійно проживають або працюють в зоні підвищеного радіоекологічного контролю, за умови, що станом на 1 січня 1993 року вони прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років.

Оренда нерухомості

Якщо ви вирішили заробляти на оренді нерухомості в Києві, то потрібно бути готовим до того, що державі доведеться заплатити чималі податки.

Так, якщо орендодавець просто фізична особа або ФОП (фізична особа-підприємець), який перебуває на загальній системі оподаткування, він має заплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% і 1,5% – військовий збір. Розмір ставки податку на доходи фізичних осіб (18%) не залежить від виду нерухомого майна. Платити податок потрібно щоквартально.

Якщо нерухомість здає в оренду ФОП, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, тоді платити додаткових податків не потрібно, крім тих, які зазвичай сплачуються щомісяця або щокварталу.

Стаття по темі: Як підготувати квартиру для оренди в Києві: 3 поради для власника

Як повідомили ІАП «Столична нерухомість» у Головному управлінні Державної фіскальної служби Києва, в столиці у 2016 році офіційно отримували доходи від здійснення діяльності з надання в оренду нерухомого майна 104 тис. 387 фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців, якими сплачено до бюджету податку на доходи фізичних осіб на загальну суму 446 млн. 328 тис. грн. – в середньому, приблизно 4 тис. 300 грн. з орендодавця.

«Слід зазначити, що дані за 2016 рік не є остаточними, оскільки декларування доходів фізичними особами відбувається до 03.05.2017 року», – уточнили у ДФС.