Реєстрація /

Як держава може забрати земельну ділянку у власника: пояснення Верховного суду України

На яких умовах та в якій спосіб держава має право відчужувати землю у приватних власників

Верховний суд України розглянув справу щодо відчуження земельної ділянки для загальнодержавних потреб чи на вимогу територіальної громади. Суд пояснив, за яких умов держава може забирати землю у приватного власника, чи потрібна його згода та захистити свої права в такому випадку.

Примусове відчуження земельної ділянки відбувається лише для загальнодержавних потреб чи потреб територіальної громади. Власник землі може опинитися сам-на-сам з адміністративним державним апаратом та тривало захищати свої права у судових інстанціях.

Приводом для рішення Верховного суду стала справа Кобеляцької райдержадміністрації Полтавської області проти громадянина, ділянка якого знаходилась в межах будівництва автодороги державного значення. Чиновники відчужували для суспільних потреб лише 26 соток з 5 гектарів, які належать фізичній особі. Власник погоджувався лише на відчуження всієї ділянки.

Читайте також: З 1 липня земельний податок доведеться сплачувати за новим законом

Пояснення Верховного суду, на яких умовах держава може забрати земельну ділянку у власника

Верховний суд вирішив, як держава може примусово відчужувати землю
Верховний суд розглянув справу про відчуження ділянки землі під будівництво автодороги державного значення. Рішення винесено на користь власника ділянки

 

Верховний суд став на бік громадянина та навів низку аргументів та законодавчі акти:

  • Примусове відчуження землі можливе лише для загальнодержавних потреб чи потреб територіальної громади. Таким чином власник земельної ділянки захищений  від неправомірного посягання на його землю.
  • ч. 5 ст. 3 Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності»: можливо відчужувати виключно всю земельну ділянку, якщо раціональне використання решти площі за цільовим призначенням буде неможливим.
  • Закон надає пріоритет рішенню власника щодо викупу земельної ділянки повністю або частково. Закон не вимагає доведення власником землі неможливості раціонального використання решти земельної ділянки і він наділений правом звертатися з вимогою про відчуження всієї земельної ділянки.
  • Верховний суд визнав вимоги райдержадміністрації про відчуження лише частини земельної ділянки «втручанням держави у право на мирне володіння майном».

Читайте також: Підвищення цін на нотаріальні послуги готується у Верховній Раді. Розцінки зростуть у сотні разів

Раніше Верховний суд України виніс рішення щодо підстав для зняття з реєстрації власника житла (або його частини). Для зняття з реєстрації власника житла необхідні рішення суду про:

  • Позбавлення права власності на житлове приміщення
  • Позбавлення права користування житловим приміщенням.
  • Визнання особи безвісно відсутньою.
  • Оголошення фізичної особи померлою.
Источник

Теґи