Реєстрація /

Орендуємо будинок на літо: попит росте

Пропозиції стартують від 7 тис. гривень в місяць.

З наближенням літнього сезону зростає попит на оренду будинків як за містом, так і в столиці. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з'ясувати, який середній бюджет потрібно для оренди будинку, чи змінилася пропозиція, які тенденції спостерігаються у цьому сезоні.

Попит виріс

За даними АН «Благовіст», попит на оренду будинків на літо, в порівнянні з минулим роком, зріс на 20%.

Найбільш популярними є будинки, які розташовані у населених пунктах в 15-кілометровій зоні від Києва.

«Обухівський напрямок найбільш цінується орендарями, оскільки тут розташована велика кількість ресторанів, супермаркетів, кінотеатр. Тому орендувати будинок тут зручно», – каже Олена Бібєрова, Генеральний директор АН «Благовіст».

Також популярні Одеський, Вишгородський, Бориспільський напрямки.

Експерт додає, що орендарі стали більше уваги звертати на якість будівель, їх  енергоефективність, оскільки від цього залежить розмір комунальних платежів.

Доступні дачі

За даними ІАП «Столична нерухомість», на сьогоднішній день можна орендувати дачу на 3 літніх місяці від 7 тис. грн. у місяць. За цю суму це буде невеликий будинок зі зручностями, але в 60-кілометровій зоні від Києва. Наприклад, у селі Рудня-Димерська Вишгородського району Київської області пропонують в оренду будинок, площею 55 кв. м, з ділянкою 2 сотки. За словами власника будинку, Володимира, в будинку є всі необхідні комунікації. Здають будинок на 3 місяці, на менший термін, за словами власника будинку, шукати орендаря не вигідно.

Якщо бюджет ще скромніший, то можна розраховувати на оренду хіба що частини будинку. Але і для цього знадобиться сума не менша за 5 тис. грн./міс.

У 20-ти кілометровій зоні від столиці, наприклад, в Бориспільському районі, можна орендувати будинок з усіма зручностями мінімум за 10 тис. грн.

У популярнішому і, традиційно, дорожчому районі – Обухівському, ціна «стартує» від 14 тис. грн. За ці гроші в селі Романків можна зняти будинок на літо, площею 300 кв. м, з усіма зручностями, 4-ма спальнями, з земельною ділянкою 12 соток, поруч є озеро. Трохи дорожче – за 15 тис. грн./міс. здають в оренду будинок в Креничах. Це 2-поверховий особняк, площею 280 кв. м, з усіма зручностями, меблями і технікою, 3-ма санвузлами, гардеробними. Одразу за парканом – ліс.

За аналогічну суму можна знайти будинок і в Києво-Святошинському районі. Наприклад, в Хотові будинок площею 130 кв. м зі скромним ремонтом і ділянкою у 12 соток, пропонують за 15 тис. грн. в місяць.

Для оренди будинку з додатковими зручностями, такими, як басейн, сауна, велика тераса, потрібно близько 20 тис. грн./міс.

За словами експертів, в порівнянні з минулим роком, ціни на оренду будинків змінилися не у всіх цінових сегментах.

«Вартість змінилася лише на оренду будинків середньої цінової категорії – вона знизилася приблизно на 20-30%. Якщо в минулому році власники будинків здавали об'єкти в оренду за 1 тис. дол./міс., то в цьому році, такі об'єкти пропонують за 800-900 дол./міс. Щодо торгу, то розмір знижки залежить від періоду, на який орендують об'єкт. Зняти будинок на термін від 5 місяців коштуватиме дешевше, аніж виключно на літній сезон», – каже Олена Біберова.

Елітні будинки

Для тих, хто хоче орендувати шикарний комфортний будинок, потрібен бюджет понад 26 тис. грн. в місяць. За даними АН Park Lane, ціни суттєво не змінилися у порівнянні з минулим роком і на сьогоднішній день складають 12-15 дол. за кв. м/міс.

«У нинішньому сезоні на ринку оренди заміських будинків найбільш популярні, традиційно –  Обухівський та Києво-Святошинський райони. Обумовлено це як широким вибором елітних будинків у вказаних районах, так і зручним транспортним сполученням зі столицею, наявністю розвиненої інфраструктури, рекреаційних зон», – каже Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН Park Lane.

Вона також додає, що разом з тим, спостерігається великий інтерес до будинків у межах міста – на дачному масиві Осокорків, Русанівських садах, а також в Печерському районі.

«Оренда будинків в Києві – оптимальне рішення для тих, хто любить затишок приватного будинку в оточенні природи у поєднанні з близькістю до ділового і культурного життя мегаполісу, тому попит на такі об'єкти досить високий. Орендарів цікавлять будинки площею 100-350 кв. м з якісним ремонтом, земельною ділянкою близько 10-15 соток. Найбільший інтерес припадає на будинки в закритих котеджних містечках з охороною, упорядкованою територією з ландшафтним дизайном, розвиненою інфраструктурою для життя і повноцінного відпочинку. Однозначною перевагою є наявність басейну, доглянута територія біля будинку, піша доступність до рекреаційних зон – луг, водойма, сосновий чи змішаний ліс», – каже Вікторія Барабаш.

Орендарям фахівці радять поквапитися, оскільки пропозиція найвигідніших за ціною і місцем розташування будинків (як у місті, так і в передмісті) зменшується з кожним днем. Чим ближче літо – тим активніше росте попит і звужується вибір варіантів будинків для сезонної оренди.

Підтверджує цю тенденцію і кількість оголошень про здачу будинків в оренду, опублікованих на ІАП «Столична нерухомість». Так, в кінці травня вона була на 13% нижчою, ніж місяцем раніше – в кінці квітня.