Реєстрація /

Купуємо земельну ділянку не в сезон: вигідно чи ні?

Через низькі ціни на землю продавці до торгу не готові.

Завершення теплого періоду року зазвичай негативно позначається на активності ринку земельних ділянок. Про те, чи змінилися ціни, на які ділянки є найбільший попит ближче до зими і що змінилося в плані оформлення власності, дізнавався ІАП «Столична нерухомість».

Вигідна угода

За словами експертів, останній рік покупка земельних ділянок – вигідне вкладення коштів. Ціни на землю як під будівництво, так і ведення садівництва – низькі, що дозволяє придбати цікаві ділянки за прийнятною ціною в різних районах Київської області. При цьому суттєвої зміни вартості землі з початку року не спостерігалося, кінець літнього сезону також кардинально не вплинув на ціноутворення.

«Вартість землі в Україні загалом невиправдано низька, тому її вигідно купувати в будь-який час року. Зараз ринок продажу земельних ділянок досить активний. При цьому ціни «стартують» від 300 дол. за сотку в залежності від місця розташування ділянки. Через те, що ціни також прийнятні, власники практично не торгуються, незалежно від пори року. Розраховувати на дисконт можна лише тоді, коли власнику необхідно з тих чи інших причин терміново продати ділянку», – каже Галина Мельникова, генеральний директор агентства нерухомості «Благовіст».

Популярні ділянки

Не на всі земельні ділянки під індивідуальне житлове будівництво є однаковий попит. «Найчастіше землю сьогодні купують не далі 50-70 км від Києва. На більш віддалені ділянки сьогодні попит геть незначний», – каже Галина Мельникова.

Серед покупців найбільш популярні земельні ділянки в Києво-Святошинському, Обухівському, Васильківському, Броварському і Бориспільському районах. По площах, найбільш затребувані сьогодні ділянки 10-25 соток.

Ділянки під масштабну забудову

Якщо говорити про покупку землі для будівництва промислових об'єктів чи об'єктів комерційного призначення, то найчастіше таку землю сьогодні купують для будівництва будівельних гіпермаркетів і логістичних комплексів.

«Сказати, який відсоток угод з такими земельними ділянками складно, оскільки часто питання виділення землі під масштабне будівництво вирішується з місцевою владою, саме вони виділяють вільні під забудову ділянки», – зазначає гендиректор АН «Благовіст».

Реєстраційні зміни

За останній рік правила оформлення власності на земельну ділянку змінилися.

Як повідомив Микола Беспалов, юрист компанії «Перша ріелторська група», «по-перше, у 2015 році спростився порядок отримання витягів з земельного кадастру. Так, право на отримання відомостей з кадастру отримали нотаріуси при вчиненні нотаріальних дій, пов'язаних з об'єктами нерухомості і/або при здійсненні державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень. По-друге, з 1 січня 2016 року законодавство не передбачає видачу свідоцтва про право власності в результаті приватизації земельної ділянки. З вказаної дати правовстановлюючий документ на земельну ділянку, отриману в порядку приватизації, не видається. По-третє, з кінця минулого року нотаріуси отримали право реєструвати право власності на земельну ділянку незалежно від вчинення нотаріальної дії. До цієї дати нотаріуси могли реєструвати право власності на земельну ділянку лише в разі вчинення нотаріальної дії з земельною ділянкою».

Щодо переліку документів, які необхідно вимагати від продавця земельної ділянки, то тут особливих змін не відбулося.

Для укладення договору купівлі-продажу власник земельної ділянки має надати:

  • Документ, який підтверджує право власності на земельну ділянку (договір купівлі-продажу, дарування, міни, довічного утримання, іпотечний договір, договір про задоволення вимог іпотекодержателя, свідоцтво про право на спадщину, свідоцтво про право власності, рішення суду, державний акт на земельну ділянку і т. д.). У випадку, якщо державна реєстрація права власності на земельну ділянку, яка відчужується, проведена без видачі документа, що посвідчує таке право, право власності підтверджується на підставі інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього.
  • Експертна грошова оцінка.
  • Витяг з державного земельного кадастру України.
  • Паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код).