Реєстрація /

Оренда заміських будинків: сезон відкрито

Попит на сезонну оренду будинків залишається високим.

З приходом весни багато хто замислюється про те, щоб орендувати заміський будинок. Зараз саме час шукати оптимальні варіанти, поки пропозиція ще відповідає попиту. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з’ясувати, скільки коштує оренда заміського житла, де найбільше орендують будинків і що потрібно для того, щоб будинок у передмісті, який вам сподобався став вашим тимчасовим житлом на кілька місяців.

Старт дано

За словами фахівців, сезон оренди заміської нерухомості вже розпочався. «Сезон оренди заміської нерухомості вже відкривається, і попит пожвавився. Традиційно це відбувається з другої половини березня. А вже у квітні-травні частина орендарів в'їжджає в орендовані на сезон будинки і дачі. Цього року ми спостерігаємо пожвавлення попиту також за рахунок приїжджих до Києва людей, які хочуть пожити за містом влітку і використати цей час для пошуку відповідного для себе району та житла в столиці», – каже Вікторія Барабаш, генеральний директор АН Park Lane.

Так, за даними ІАП «Столична нерухомість», на сьогоднішній день доступно для оренди близько 3 тис. 300 будинків у Києві та в передмісті столиці.

Що орендують

Традиційно, найбільший попит – на недорогі будинки. Власники при цьому здають в оренду будинки та дачі обов'язково на період з березня по вересень і просять сплатити перший і останній місяць проживання.

«Бюджетний сегмент користується попитом завжди і такі пропозиції «розбирають» найшвидше. У середній і високій цінових категоріях найбільш популярні будинку площею 120-150 кв. м від 2005 року побудови в Обухівському, Вишгородському та Одеському напрямках. Велику роль при виборі і ціноутворенні відіграє наявність поблизу лісу і/або водойми, безпека (наприклад, територія котеджного містечка під охороною), зручні під'їзні шляхи», – каже Вікторія Барабаш.

Скільки коштує

Девальвація гривні відбилася і на вартості оренди заміського будинку. Так, за словами експертів, велика частина орендодавців перевела ціни у гривні, і часто ця сума фіксується на весь сезон оренди.

Діапазон цін на ринку оренди заміської нерухомості дуже широкий. Стартують ціни від 3 тис. гривень у місяць. За такі гроші можна зняти невелику дачу на 2-3 кімнати з маленькою ділянкою, без особливих зручностей не ближче 40 км від Києва. Максимальна ціна може сягати і 300 тис. гривень на місяць. Звичайно, за такі гроші це буде розкішний будинок, площею від 1 тис. кв. м, ділянкою від 50 соток, власним виходом до води, пляжем, пірсом, басейном, тенісним кортом, спортзалом, будинком для охорони, прислуги, альтанкою, гаражем, мінімум на 3 авто, і добротним ремонтом VIP-рівня.

Об’єкти і прогнози

«Спробуємо «намалювати» приблизний портрет будинку середньої цінової категорії та еліт-класу. Середній ціновий сегмент: метраж близько 120 кв. м, напрямок Вишгородський або Одеський, рік побудови – від 2006-го, сучасний ремонт, ділянка 6 соток. Елітний сегмент: будинки від 300 кв. м, розташування – Конча-Заспа, Козин, Романків (Обухівський напрямок), високий рівень безпеки, ділянка від 15 соток, дорогий ремонт, ландшафтний дизайн території, наявність поблизу лісу і/чи водойми», – говорить пані Барабаш.

На даний момент активність у цьому сегменті ринку вже з'явилася і вона збільшується.

«Професійні ріелтори, які спеціалізуються на оренді та продажу заміської нерухомості, вже готові до сплеску активності і розпочали роботу зі своїми постійними клієнтами. Я думаю, що сезон цього року складеться», – ділиться прогнозом Вікторія Барабаш.