Реєстрація /

Новобудови намагаються вистояти

Як реагує первинний ринок нерухомості на знецінювання гривні.

Події останніх місяців у країні не могли не відбитися на ринку нерухомості. Скачок курсу долара та інші потрясіння позначилися на операціях на ринку і цінах на житло. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з’ясувати, як відреагував ринок первинного житла на зміну ситуації в Україні.

Попит знову став відкладеним

Події в країні, за словами експертів, відбилися на попиті на житло. «Безумовно, кількість укладених угод купівлі/продажу знизилася. Однак на об'єктах будівництва та в центрах продажу постійно з'являються нові потенційні покупці , тобто попит залишається високим, люди купують квартири. Все це говорить про те, що на первинному ринку зараз спостерігається і буде в найближчій перспективі відкладений попит», – говорить Олеся Перчак, заступник генерального директора з маркетингу інвестиційно-девелоперської компанії UDP.

«На сукупність негативних чинників, а саме – нестабільність курсу гривні щодо долара, а також знецінення національної валюти, ринок нерухомості відповів неоднозначно. Ті забудовники, які швидко і гнучко відреагували на ситуацію, що склалася на ринку нерухомості (зафіксували в прайсі курс долара або повністю дотримуються гривневої політики), на сьогоднішній день, продають квартири, і роблять це досить успішно. Підтвердженням цьому служить кількість угод – від 30 до 80 на місяць, в залежності від кількості пропонованих компанією об'єктів», – зазначив Вадим Колодницький, менеджер з маркетингу компанії «Ковальська».

Водночас, за його словами, об'єкти первинної нерухомості, де забудовники виставляють прайси в доларах, зараз не користуються популярністю. Особливо, якщо до терміну введення будинку в експлуатацію чекати як мінімум рік. Об'єкти, які вже введені в експлуатацію продаються іноді з  додатковим дисконтом і їх вартість рівна вторинному житлу, а іноді і нижча.

«Крім того, якщо ще в кінці 2013 року експерти посилений попит на двокімнатні квартири, то вже в лютому-березні купівельні вподобання знову повернулися в сторонку однокімнатного житла», – зауважив Дмитро Шостя, керівник відділу продажу ЖК Park Stone.

Щодо портрету покупця, то, за даними експерта, в основному сьогодні купують житло на первинному ринку люди, які встигли вчасно зняти свої заощадження з депозитів.

«Також багато менеджерів середньої та вищої ланки, які змушені поспішати з покупкою і купувати квартири менші за площею, ніж вони розраховували спочатку, лише, щоб зберегти свої заощадження», – говорить Шостя.

Що сталося з цінами

«Реакція ринку на зміну курсу гривні до долара була неоднозначною. Деякі продавці підвищили ціну в гривнях, деякі вдалися до знижок і акцій, деякі зафіксували ціну в національній валюті, або «прив'язали» ціну в доларах до курсу НБУ або комерційного курсу. Загалом же вартість квадратного метра у всіх сегментах в доларовому еквіваленті не збільшилася, а от у гривні відбулося зростання, «діапазон» якого дуже широкий – від 1,5% до 40%», – говорить Олеся Перчак.

За її даними, на сьогоднішній день середня вартість кв. м на первинному ринку Києва в доларовому еквіваленті становить: економ-клас – 850-1 тис. 200 за кв. м, бізнес-клас – 1 тис. 500-3 тис. за кв. м, преміум-клас – 3 тис.-5 тис. за кв. м, де-люкс – 5 тис.-12 тис. кв. м.

Прогнози на майбутнє

«Впевнений, що платоспроможний попит буде знижуватися, на ринку виживуть тільки ті компанії, у яких є позитивна історія, об'єкти з високим рівнем готовності та надійна фінансова подушка», – вважає пан Шостя.

На думку Вадима Колодницького, в 2014 році загальна кількість запланованих до введення в кінці року квадратних метрів скоротиться мінімум на 25%. «Це стане явно помітно для потенційного інвестора буквально через 2-3 місяці, оскільки багато забудовників скорочують темпи будівництва або зовсім заморожують розпочаті проекти», – зазначає експерт.

Також, за його словами, більшість будівельних компаній прив'язані до показника «продаж-будівництво», що, в свою чергу, в підсумку, утворює ще більший дефіцит необхідної кількості житла.

«В третьому кварталі 2014 року, в об'єктів з реально підтвердженими темпами будівництва і дотриманням заявлених термінів введення в експлуатацію з'явитися сплеск потоку інвесторів – проявить себе так званий «відкладений» попит. У зв'язку з цим ми побачимо зростання цін на пропоновані квадратні метри і відсутність пропозицій від забудовників по довгих розстрочках і кредитах, оскільки вони для будівництва використовували власні кошти, які намагатимуться якомога швидше повернути», – прогнозує Колодницький.

Як зазначає Дмитро Шостя, вже починаючи з кінця весни вартість житла буде рости. «З основних причин подорожчання можна назвати ріст курсу долара і підвищення вартості будівельних матеріалів – в середньому на 10-20%».