Реєстрація /

Капіталовкладення у нерухомість Києва: серпень 2015 р.

Впродовж серпня 2015 обсяг капіталовкладень у нерухомість Києва склав 20 млн. 663 тис. дол. США. Це приблизно співвідноситься з показниками липня.

Сегмент до 50 тис. дол. в останній місяць літа зайняв частку 25% від загальної кількості угод. Частка витрат склала 12%. Тут купували, переважно, 1-кімнатні квартири, в тому числі багато готельного типу, переважно у Деснянському, Дніпровському та Святошинському (Борщагівка) районах. Практично всі продані квартири були з хорошим для свого сегменту ремонтом. «В серпні наявність ремонту, що дозволяє відразу в'їхати і жити в квартирі, був одним з головних чинників при виборі. Очевидно, це пояснюється тим, що вартість ремонтних робіт і матеріалів зростає і в сьогоднішніх умовах займає значну частку в ціні бюджетної нерухомості», – пояснює Галина Мельникова, Генеральний директор АН «Благовіст».

Найбюджетнішим об'єктом, проданим в серпні, стала 1-кімнатна квартира готельного типу з ремонтом площею 33 кв. м, по вул. Волкова (Деснянський р-н), яка була продана за ціною 25800 дол.

У ціновому діапазоні 30-45 тис. дол. був представлений широкий спектр повноформатних 1-кімнатних квартир площею від 28 кв. м на житлових масивах Березняки, Троєщина, Теремки, Куренівка, Оболонь.

Частка сегменту 50-100 тис. дол. склала 51% від усіх договорів місяця, а частка капіталовкладень – 46%. Тут продавалися переважно 2-3-кімнатні квартири у всіх районах столиці. Великий відсоток продажів припав на центральні – Печерський, Шевченківський, Подільський, а також інфраструктурно-розвинені – Дарницький та Оболонський райони.

Цінова категорія від 100 до 150 тис. дол. за підсумками серпня склала 18%. Частка капіталовкладень – 30%. Фаворитами цієї категорії були Голосіївський, Дарницький та Печерський, меншою мірою – Солом'янський і Шевченківський райони. Асортимент квартир – від 1-но до 3-кімнатних. Тут вирішальну роль грали вік і місце розташування будинку, видові характеристики, оточення. Частина квартир, особливо у нових будинках 2014-15 рр. забудови, купували без ремонту.

Категорія 150-250 тис. дол. склала 6%, частка капіталовкладень – 12%. Тут серед покупців квартир були популярні апартаменти в Печерському, Шевченківському та Оболонському районах столиці. Купувалися також приватні будинки в межах міста (Солом'янський, Шеченківський р-ни) та Вишгородському напрямку (Старі Петрівці).

Найдорожчим об'єктом, реалізованим в серпні в рамках цього сегменту (до 250 тис. дол.) стали 3-кімнатні апартаменти площею 122 кв. м на просп. Героїв Сталінграда (Оболонський р-н), в будинку 2005 р. спорудження, з видом на набережну Дніпра і якісним ремонтом. Цей об'єкт був проданий за 248 тис. дол.

«На сьогоднішній день шкала пріоритетів у покупців нерухомості в ціновому діапазоні до 150 тис. дол. виглядає так: стан і ремонт квартири; метраж і планування; рік спорудження будинку; прилегла інфраструктура; район (наближеність до центру). Таким чином, фактор локації, який довго лідирував у пріоритетах покупців, змістився і поступився характеристикам квартири і будинку. Це потрібно врахувати і потенційним продавцям, і покупцям. Щодо нерухомості дорожчою за 150 тис. дол., то тут на перші місця виходять вік і якість будинку, престижність оточуючого середовища, сусіди, видові характеристики», – зазначає Галина Мельникова.