Реєстрація /

Затримка із завершенням будівництва може скласти понад 1 рік

Стадія готовності таких об’єктів низька. 

Затримка із завершенням будівництва до 70% новобудов може скласти понад 1 рік. Переважно це об’єкти, ступінь готовності яких на початок широкомасштабної війни становив від 30% до 60%. Що стосується об’єктів, які в період з грудня по лютий перебували на початкових стадіях будівництва, то їхнє зведення призупинене на невизначений термін.

Про це 100realty.ua повідомив Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development. 

Водночас, за словами експерта, впродовж травня-листопада 2022 року було введено в експлуатацію близько 1/3 житлових об’єктів, ступінь готовності яких на момент вторгнення становив понад 80% (до 2-3% від загальної кількості новобудов).

Володимир Семенцов зазначив, що критично важку ситуацію на первинному ринку житла, безумовно, спричинила війна та похідні від неї 2 групи об’єктивних обставин:

1) зниження попиту до «нуля» (через брак коштів потенційних покупців, інфляцію, ощадливість громадян, неможливість доступного іпотечного кредитування, непрогнозованість наслідків війни і т. ін.),

2) неможливість девелоперів реалізувати власні плани (різке зростання собівартості будівництва, відсутність достатнього капіталу чи можливості залучення кредитування, руйнування вітчизняних підприємств-виробників будматеріалів та ускладнення їхньої роботи через перебої з електроенергією, порушені логістичні зв’язки поставок, брак кваліфікованої робочої сили тощо). 

Раніше повідомлялося, що прийняли Держбюджет на 2023 рік, у якому передбачено 35,5 мільярдів гривень на реконструкцію.

Джерело