Реєстрація /

Забудовникам дозволять будувати паркінги під закладами харчування

Змінюють ДБН.

Мінрегіон дозволить проектування підземних паркінгів під закладами харчування, спорту, культури та охорони здоров’я.

Відповідна норма міститься у змінах до ДБН В.2.3-15:2007 «Споруди транспорту. Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів».

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Сьогодні діючими будівельними нормами заборонено проектування підземних паркінгів під закладами харчування, спорту, культури та охорони здоров’я. У Європі така практика є розповсюдженою, адже, по-перше, це зручно та комфортно для самих власників машин, а по-друге, зменшує кількість машин, припаркованих на вулицях. Тому ми пропонуємо скасувати цю норму, обов’язково передбачивши при цьому посилені заходи протипожежної безпеки», – сказав він.

Аналітика по темі: Будівельні норми: зміни назріли

Коментуючи прийняття нових ДБН, київський архітектор Дмитро Васильєв зазначив, що Мінрегіон затвердив практично всі внесені пропозиції. Він перерахував ряд принципових змін: «Тепер для нового будівництва дозволено: робити суміщені покрівлі в житлових будинках, пов'язувати паркінг і житлові поверхи ліфтів, проектом передбачати скління лоджій і балконів, визначати систему сміттєвидалення з будівлі, будувати ресторани і фітнес-центри з підземними паркінгами під ними, для підземних паркінгів до 100 машиномісьц влаштовувати одну двуполосну рампу, застосовувати двоє сходів Н4 для громадських будинків з умовною висотою вище 26,5 м, не робити сходинку перед входом в будівлю». 

Приклад нових будівельних норм, затверджених Мінрегіонбудом
Приклад нових будівельних норм, затверджених Мінрегіонбудом

Раніше повідомлялося, що забудовникам дозволять проектування ліфтів з житлової частини до підземного паркінгу. У діючих нормах проектування ліфтів з житлового будинку до паркінгу не допускалося через підвищений ризик пожежної небезпеки

Приклад нових будівельних норм, затверджених Мінрегіонбудом
Приклад нових будівельних норм, затверджених Мінрегіонбудом
Джерело