Реєстрація /

Виселяти з житла боржників по валютних іпотечних кредитах не буду ще 2 роки

ВР прийняла Закон.

Верховна Рада прийняла закон, що стосується захисту одержувачів валютних кредитів, яких з кінця жовтня 2020 року можуть почати примусово виселяти з житла за несплату за такими кредитами. За чинним законодавством в кінці жовтня закінчується термін дії відповідного мораторію.

Проект закону продовжує мораторій на виселення боржників по валютних кредитах до кінця 2021 року.

Стаття по темі: Наскільки подорожчав ремонт квартири в Києві: порівнюємо ціни 2020 і 2018 року

Що передбачає закон про заборону виселення боржників по валютних кредитах:

  • зміна формулювання «споживчий кредит» на «кредит» (на думку автора, це захистить позичальників, тому що банки не зможуть оскаржувати застосування заборони на виселення, як це відбувається зараз);
  • мораторій на виселення поширюється не тільки на те житло, в якому постійно живе позичальник по реєстрації, але і придбане за кредитні кошти, де людина постійно проживає без реєстрації;
  • мораторію на виселення повинні дотримуватися не тільки банки-кредитори, а й їх правонаступники і ті, хто перекупить кредити (факторингові, колекторські та інші компанії), а також Фонд гарантування вкладів фізосіб.

Законопроект стосується тільки раніше наданих кредитів в іноземній валюті.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело

Теґи