Реєстрація /

В Україні та Європі спостерігається тренд реалізації форматів невеликих торговельних центрів 

Також популярні ритейл-парки.

На ринку Центральної та Східної Європи спостерігається тренд реалізації форматів невеликих торговельних центрів і ритейл-парків, які девелопери та орендарі розглядають як вигідні інвестиції, а споживачі – як зручні й безпечні місця для покупок. 

Про це стало відомо із дослідження Colliers International ExCEEding Borders.

Зараз в ЦСЄ-17 діє близько 670 таких центрів. Їх загальна площа становить 6 млн кВ. м. Можна припустити, що в найближчі роки основним видом інвестицій в ритейлі Центральної та Східної Європи будуть невеликі торговельні центри та ритейл-парки.

Найбільший обсяг торговельних площ знаходиться в Польщі (12,1 млн кв. м на 532 об'єкта) і Чехії (4,2 млн кв. м на 232 об'єкта), найменший – в Чорногорії (110 000 кв. м в 14 торговельних центрах). В Україні обсяг якісних торговельних площ у містах-мільйонниках становить 2,8 млн кв. м в 101 об'єкті.

Стаття по темі: Ринок готелів в Україні після карантину: ринок тільки починає відновлюватися

Особлива категорія, в якій спостерігається значне зростання – це витрати на охорону здоров'я. Слово «термометр» в більшості країн з'являлося в Пошуку Google в 5-6 разів частіше, ніж рік тому.

Раніше повідомлялося, що в результаті пандемії COVID-19 постраждали практично всі бізнес процеси, зокрема на ринках торговельної нерухомості в усьому світі. Урядові обмеження, введені відносно роботи торговельних центрів, пунктів обслуговування, закладів громадського харчування, розваг і дозвілля призвели до динамічного зростання продажів в е-комерції та змін в поведінці споживачів. Це також сприяло зниженню відвідуваності торговельних центрів на 20-45% (залежно від країни), якщо порівнювати дані за середину 2020 року з відповідним періодом 2019 року.


 

Джерело