Реєстрація /

Експерти розповіли про основні інсайти на ринку торгівельної нерухомості

Відвідуваність знизилася.

В результаті пандемії COVID-19 постраждали практично всі бізнес процеси, зокрема на ринках торговельної нерухомості в усьому світі. Урядові обмеження, введені відносно роботи торговельних центрів, пунктів обслуговування, закладів громадського харчування, розваг і дозвілля призвели до динамічного зростання продажів в е-комерції та змін в поведінці споживачів. Це також сприяло зниженню відвідуваності торговельних центрів на 20-45% (залежно від країни), якщо порівнювати дані за середину 2020 року з відповідним періодом 2019 року.

Згідно з дослідженням Colliers International ExCEEding Borders в сегменті торговельної нерухомості, можна виділити основні інсайти:

- Порівнюючи кризу, викликану COVID -19, з рецесією в результаті глобальної фінансової кризи в 2007-2008, в більшості випадків, сегмент торговельної нерухомості демонструє стабільне V-подібне відновлення.
- Ринки праці в регіоні ЦСЄ (Цетральної та Сіхної Європи), а також купівельна спроможність, схоже, на сьогодні в набагато кращій формі, ніж десять років тому.
- Різке підвищення купівельної активності в онлайн фундаментально впливає на трансформацію ритейлу.
- У регіоні ЦСЄ частка онлайн-продажів варіюється від мінімальних показників у ряді країн до >18% в Чеській Республіці.
- Згідно з даними на середину 2020 року, відвідуваність в ТЦ/ТРЦ знизилася на 20-45% в порівнянні з відповідним періодом 2019 року.

«Ми проаналізували прогнози МВФ щодо безробіття, з метою оцінки стану ринків праці, порівнюючи 2021 рік з 2019 роком і 2010 рік з 2008 роком. Рік рецесії пропустили навмисно, щоб отримати більш чітке уявлення про те, як все може виглядати в перший рік відновлення. За деякими винятками, стрибок безробіття цього разу буде набагато нижчим», – говорять Colliers International.

Стаття по темі: Ринок готелів в Україні після карантину: ринок тільки починає відновлюватися

Раніше повідомлялося, що за підсумками наради у президента України були прийняті рішення про підсилення карантину. Голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький розповів, Як буде посилено карантин в Україні та які штрафи загрожуватимуть за його порушення.

Джерело