Реєстрація /

В Україні планують провести інвентаризацію недобудов і довгобудів

Хочуть з’ясувати масштаби проблеми.

У держави немає актуальних даних щодо того, яким фондом недобудованого житла вона оперує, і точної кількості громадян, які проінвестували в незавершене будівництво.

Про це заявила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, передає РБК-Україна.

За її словами, прийнято рішення відновити процес інвентаризації недобудів і довгобудів, призупинений через російське вторгнення. Зокрема, проведення відповідної інвентаризації планується Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури.

Після цього стануть зрозумілими масштаби проблеми та можна буде розпочати пошук оптимальних шляхів її вирішення.

«Проблема недобудів і довгобудів для України, на жаль, не нова. Лише на прикладі столиці маємо купу показових кейсів: спочатку сумнозвісні будинки Войцеховського, потім Укрбуд, Аркада, тепер Київміськбуд. Це десятки тисяч українських родин, які досі не отримали ключів від своєї домівки», – наголосила Шуляк.

За словами депутатки, потрібно шукати можливі шляхи вирішення цих викликів по всій країні, а також зміцнювати законодавство в будівельній сфері, щоб унеможливити повторення подібних ситуацій.

Після з'ясування масштабу проблеми, за словами Шуляк, для напрацювання відповідних рішень будуть проведені публічні консультації із залученням експертного середовища.

Досвід їх проведення вже став показовим при вдосконаленні програми державної компенсації за пошкоджене і знищене в результаті російського вторгнення «єВідновлення», коли під час громадських обговорень вдалося виявити моменти, які потребують удосконалення, і спільно знайти рішення, як їх покращення.

Для успішного розв'язання питання з довгобудами та недобудами є також важливою готовність місцевої влади долучатись до пошуку оптимальних шляхів вирішення кожного конкретного кейсу, переконана Шуляк.

Раніше повідомлялося, що дефіцит робітників на будівельному ринку в Україні складає 30%.

Джерело